Zöldudvarokra fókuszálva

Égig érő fű címmel a fővárosi önkormányzat udvarzöldítési pályázatot hirdetett társasházak, lakásszövetkezetek számára a belső udvarok zöldítésére. A rendelkezésre álló támogatási keretösszeg: bruttó 30 millió forint, amelyből 800.000, vagy akár 2.000.000 forint vissza nem térítendő pénzbeli támogatást is elnyerhetnek a pályázók. A pályázat beadási határideje 2021. március 3.

Kert, illusztráció/Fotó: XV Média, Nagy Botond

Kert, illusztráció/Fotó: XV Média, Nagy Botond

A nagyfokú beépítettség miatt a lakóházak belső udvarainak zöldfelületi és rekreációs szerepe felértékelődik. Főként a belvárosban ezek a sokszor elhagyatott, kihasználatlan belső udvarok adnak egyedül lehetőséget a zöldfelületi fejlesztésre, kondicionáló és szabadtéri rekreációs alkalmat nyújtó zöld terek kialakítására, a közösségi életre. Ezt a lehetőséget számos európai nagyváros mellett Budapest is felismerte, ezért Égig érő fű címmel udvarzöldítési pályázatot hirdetett társasházak, lakásszövetkezetek számára.

A támogatás belső udvarok fel- és megújítására, a szükséges műszaki vizsgálatok, tervek elkészítésére, növényzet telepítésére, földmunkák, alapanyagok, köztéri elemek kivitelezésére, kész bútorok és kerti szerszámok beszerzésére, bérlésére, növényorvosi, favédelmi munkák elvégzésére nyerhető el. A beérkezett pályázatok szakmai bírálata alapján – a rendelkezésre álló támogatási keretösszeg erejéig – a fővárosi önkormányzat támogatási szerződést köt a nyertes társasházakkal, lakásszövetkezetekkel. A bírálati szempontokat és a pályázat lebonyolításának részleteit a pályázati kiírás tartalmazza. Tekintettel a járványügyi helyzetre, lehetőség van a pályázati dokumentáció e-mailben való leadására is.

Részletek a honlapon.