Vitézy Dávid lett a Budapest Fejlesztési Központ vezetője

Forrás: hvg.hu

Forrás: hvg.hu

Létrejön a Budapest Fejlesztési Központ, a kormányzati Budapest-politika szakmai műhelye, Vitézy Dávid a vezérigazgató – írja az MTI.

Létrehozzák a kormányzati Budapest-politika szakmai műhelyét, a Budapest Fejlesztési Központot (BFK), a nonprofit zrt. vezérigazgatója Vitézy Dávid lesz – tájékoztatta Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Fürjes Balázs, a Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkár.

Vitézy Dávid a létrejövő Budapest Fejlesztési Központ Nonprofit Zrt. vezérigazgatójaként hamarosan elkezdi a munkát. Az állami cég tulajdonjogát a Miniszterelnökség gyakorolja. A BFK nem új cégként, hanem az évek óta működő Kiemelt Kormányzati Beruházások Központja átalakulásával jön létre.

A BFK feladata:

  • a városépítésben való közreműködés,
  • a kormányzati budapesti közlekedéstervezési, várostervezési munka elvégzése,
  • a fővárosi önkormányzattal való együttműködés,
  • a Fővárosi Közfejlesztések Tanácsa támogatása, részben döntéseinek végrehajtása.

A központ emellett városkutatásokat folytat, gyűjti a nemzetközi tapasztalatokat, legjobb gyakorlatokat, valamint szakmai konferenciákat, társadalmi párbeszédet is szervez majd budapesti ügyekben. A BFK létrejöttével a kormány a budapestiek érdekében végzett fejlesztési feladatait rendezi új szervezeti keretbe, nem vesz át önkormányzati feladatokat, hatásköri változás nem történik, ilyen kormányzati szándék nincs.