Világversenyekre várva

A koronavírus merőben felborította a nemzetközi sportéletet. Olyannyira, hogy már be is jelentették, az olimpiát sem tudják majd eredeti – idei nyári – időpontjában megrendezni. A járvány, illetve ez a bizonytalanság olimpiai reménységeink életét és felkészülését is megkavarta. Elsőként Hárspataki Gábort, a MTK Európa-bajnoki ezüstérmes karatézóját kérdeztük, miként tudja magát edzésben és formában tartani.

Hárspataki Gábor/Fotó: XV Média, Vargosz

Hárspataki Gábor/Fotó: XV Média, Vargosz

– Én még szerencsés helyzetben vagyok, hisz a mi szakosztályunk egy kicsi teremben edz, amely a járvány miatt ki lett ürítve és fertőtlenítették, és ahol az edzőmmel, Fischer Mihály senseivel nyugodt körülmények között tudunk dolgozni. Ez persze nem azt jelenti, hogy minden rendben volna, hisz a jelen állás szerint azt sem tudjuk, mikorra kell majd formába lendülnöm, de annyi előnyöm azért származik ebből a nehéz helyzetből, hogy az edzőmnek van ideje és lehetősége csak rám és a felkészítésemre koncentrálni.

A karatesportban, mint a többi sportágban, minden fontos eseményt töröltek vagy elhalasztottak. Így az olimpiai kvalifikáció szempontjából fontos bakui Európa-bajnokság (március 25–29. között lett volna) és az áprilisi madridi Premier League verseny is elmarad. Gábor, aki jelenleg 9. helyen áll a kvalifikációs ranglistán, ezeken a versenyeken akár még az olimpiai részvételt is kiharcolhatta volna. Így azonban már csak egy lehetőség maradt a számára, hogy majd a párizsi olimpiai kvalifikációs versenyen biztosítsa be ötkarikás részvételét. Azon a versenyen, amelyet az eredeti május 8–10-i időpontról óvatosságból előbb június legvégére (26–28-ra), majd az olimpia halasztásának hírére egy még későbbi (valószínűleg 2021-es) időpontra helyeztek át. Ilyen bizonytalan körülmények között pedig nagyon nehéz formát időzíteni.

– Az edzőmmel megpróbálunk csak a munkára koncentrálni. Délelőtt egyéni edzésterv alapján készülök egyedül a teremben, délután pedig a senseivel már a karatéra helyezzük a hangsúlyt. Most úgy tűnik, az idei év fontos eseménye az őszi Dubaiban rendezendő világbajnokság lesz, de még ez is kérdéses. Mindenesetre mi rendületlenül dolgozunk, és megpróbálunk erőt profitálni abból, hogy a halasztás miatt plusz egy évvel gazdagodtunk – tette hozzá bizakodva a sportoló.