Világpolgári attitűd a civil szektorban

A civil szervezetek kulcsfontosságúak a demokrácia fejlődésében, hiszen aktív lehetőséget nyújtanak a tevékeny lakosok számára. Hazánkban 1994-ben alakult meg a Civil Parlament, majd 1997-ben február 1-jét jelölték ki a Civilek Napjának. Ez alkalomból a XV. kerületi önkormányzat új civil referensével, Gyöngyösi Judittal beszélgettünk.
– Honnan indult a szakmai pályafutása?
– A Debreceni Egyetem Állam és Jogtudományi Karán végeztem Igazgatásszervező szakon. A húszas éveim nagy részét külföldön töltöttem, nyelvtanulás, kultúrák felfedezése céljából. Éltem az Egyesült Királyságban és Amerika két különböző államában is, ahová egy kulturális csereprogram által jutottam ki. A legmeghatározóbb élményem a Palo Altóban, a Szilícium-völgyben eltöltött évem, ahol sok inspiráló, okos személyiséggel ismerkedtem meg. Amerikát Ausztrália követte, ahol másfél évet töltöttem el. Több alkalommal önkénteskedtem, adománygyűjtő túrákon vettem részt, de végül a hazaszeretet és a honvágy visszahozott Magyarországra.
– Ilyen izgalmas évek után mi vonzotta a városrészbe?
– Pályázat útján nyertem el a civil referensi munkát. A XV. kerületet azért választottam, mert vidéki lányként megfogott a környék bája, a lakók összetartó, kedves közössége, ahová könnyedén beilleszkedtem. Ráadásul hamar megközelíthető a belváros és minden alapszolgáltatás elérhető egy helyen.
– Civil referensként milyen feladatokat lát el?
– Az önkormányzatok és a civil szervezetek partnerségi viszonya együttműködésen alapul a lakosság érdekében. Alapfeltétel a folyamatos, hatékony kommunikáció, mely mindkét fél elemi felelőssége. Referensként összekötő híd vagyok a helyhatóság és a civil szervezetek között. Feladataim a jó kapcsolat kialakítása és ápolása mellett különböző szakmai tevékenységek koordinálása, előkészítése, illetve a hivatal és az önkormányzat intézményeiben a civil szféra erősítése.

Gyöngyösi Judit, a XV. kerületi önkormányzat civil referense
Fotó: XV Média, Vargosz