Világjárvány – országos és kerületi óvintézkedések

Világjárvány szintjére lépett a Covid-19 vírusfertőzés – közölte Tedrosz Adamon Gebrejeszusz, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) főigazgatója Genfben. Hazánkban rendkívüli jogrendet, veszélyhelyzetet hirdet a kormány az ország teljes területére a koronavírus-járvány miatt – jelentette be Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter március 11-én Budapesten.

Gulyás Gergely elmondta: a kormány a belügyminiszter és az operatív törzs javaslatára arról döntött, hogy beutazási tilalmat rendel el az Olaszországból, Kínából, Dél-Koreából és Iránból érkező polgárok számára. Kivételt az ezen országokból érkező magyar állampolgárok jelentenek, esetükben azonnali hatósági karantént rendelnek el. Hozzátette: hatósági határozat írja elő, hogy a lakóhelyét az illető két hétig nem hagyhatja el. A szlovén, valamint az osztrák schengeni határon ehhez határellenőrzést kell bevezetni, ez a lehető leghamarabb megtörténik. Ezen országokból érkező vonatok, buszok, repülők a visszaállított általános határellenőrzés mellett léphetnek be – tette hozzá. Teljes határellenőrzés várható a magyar-horvát határon is. Továbbá: megtiltják a 100 főnél nagyobb beltéri és 500 főnél nagyobb kültéri rendezvények megtartását. Kitért arra is, hogy a lejáró okiratokat a veszélyhelyzet fennálltáig nem kell megújítani. A döntések visszavonásig érvényesek.  Kifejtette: az intézkedés, amelyre a rendszerváltást óta nem volt példa, a legszélesebb körű jogosítványokat biztosítja az állami hatóságoknak a védekezéshez. A veszélyhelyzet alkotmányos szabályozása világos, és a katasztrófavédelmi törvény tartalmazza a részletszabályokat.
Gulyás Gergely közölte: intézménylátogatási tilalmat rendelnek el a magyarországi egyetemeken.  Mostantól az egyetemi oktatás csak távoktatás formájában valósulhat meg, az egyetemi épületek be fognak zárni. A miniszter kiemelte: nagyon sok külföldi hallgató van az egyetemeken, a 13 Magyarországon diagnosztizált betegből 9 külföldi, azaz utóbbiak körében a megbetegedés és a fertőzés veszélye is lényegesen nagyobb.
Pillanatnyilag európai konszenzus van abban, hogy a megbetegedés a gyermekeknél nem jellemző. Hozzátette: a kormány folyamatosan vizsgálja a helyzetet, és ha az élet- és egészségvédelem indokolja, lépni fog, de e pillanatban az iskolák bezárását nem tartja indokoltnak.
A Határtalanul! tanulmányi kirándulási programot felfüggesztik, a külföldi osztálykirándulásokat megtiltják, a diákok nyári kéthetes nyelvtanulásának bevezetését egy évvel elhalasztják – ismertette a döntéseket a miniszter.
Gulyás Gergely kitért arra is, hogy szankcióval jár, ha valaki valótlan nyilatkozatot tesz, és az is, ha a karaténhatározatra vonatkozó kötelezettséget megszegi. Hangsúlyozta: a helyes sorrend továbbra is az, hogy az emberi életet és egészséget kell megóvni, a gazdasági károk csak ezt követően kerülhetnek szóba – adta hírül az MTI.

A Magyar Közlönyben már megjelent és hatályba is lépett a koronavírus miatt veszélyhelyzetet kihirdető kormányrendelet

Kerületi óvintézkedések

A kormány és a Polgármesteri Operatív Törzs döntése alapján a koronavírus terjedésének megállításának érdekében a kerületi Csokonai Kulturális Központ intézményei határozatlan ideig zárva tartanak és a programok elmaradnak. Az országos tisztifőorvos Magyarország valamennyi fekvőbeteg-ellátó és bentlakásos szociális szolgáltatást nyújtó intézményében látogatási tilalmat rendelt el, mely a XV. kerületi Egyesített Szociális Intézmény  Területi Gondozáson belül működő Gondozó Házra is visszavonásig érvényes.

A kerületi önkormányzat és intézményei épületiben, internetes felületein tájékoztató kampányba kezdett annak érdekében, hogy felhívja a figyelmet a koronavírus elleni védekezésre, a megelőzés, a fertőtlenítés fontosságára. A helyi egészségügyi intézmény főigazgatója, dr. Buzna Andrea a koronavírussal kapcsolatos aktuális helyzetről rendszeresen ad tájékoztatást.