Veszélyes cikázás

Több európai nagyváros után május 1-je óta Budapesten is lehet használni az egyik legnagyobb e-roller-megosztó cég járműveit, sőt, nyár végén megjelent a konkurencia is, így még több ilyen eszköz közlekedik a főváros utcáin.

– Az e-roller a jelenlegi KRESZ szerint még nem jármű, így az ezzel közlekedők gyalogosnak számítanak, a gyalogosokra vonatkozó előírásokkal – tudtuk meg Hernádi Zsuzsától, a Safedrive Kft. ügyvezetőjétől.
Ez azonban a gyakorlatban számos problémát vet fel. A 20-25 kilométer/órával haladó rolleresek cikáznak a gyalogosok között, nem kötelező bukósisakot viselniük, ami ilyen sebesség mellett balesetbiztonsági okokból indokolt volna. Gond az is, hogy a bérelt rollert sokan a járda közepén hagyják, ami akadályozza a gyalogosforgalmat.

A szabályozás változását vetíti előre, hogy tilos lesz rollerezni december 5-étől a Kossuth téren, a kormány ugyanis megváltoztatta a kiemelt nemzeti emlékhely (Országház és környéke) használatának rendjéről szóló rendeletét – írta a hvg.hu. Pintér Sándor belügyminiszter pedig azt válaszolta egy képviselői kérdésre a legutóbbi parlamenti vitában, hogy „az elektromos rollert a hatályos szabályozás alapján, külön eltérő rendelkezés hiányában csak segédmotoros kerékpárnak lehet megfeleltetni”. Azt is hozzátette, hogy a rendőrség a jogszabályok alapján köteles eljárni – közölte az infostart.hu.

Nem véletlen tehát, hogy Németországban és Franciaországban már betiltották az e-rollerek használatát a járdákon, sőt Párizsban október vége óta külön KRESZ-szabályozás lépett érvénybe az elektromos rollerek és minden egyéb elektromos meghajtású egyéni járművek használatáról – adta hírül az MTI. Eszerint ezeket az eszközöket csak 12 éven felüliek használhatják, legfeljebb 25 kilométer/óra sebességgel közlekedhetnek, kizárólag a kerékpársávokban, és „vezetőjük” nem hallgathat fülhallgatón zenét, nem telefonálhat, alkoholos és/vagy kábítószeres állapotban pedig nem pattanhat a rollerre.
A szabályokat megszegők 35-től 1500 euróig (körülbelül 11 ezertől 495 ezer forintig) terjedő pénzbírsággal számolhatnak.