Vega étrend?

Napjainkban egyre többen választják vallási, egészségügyi vagy etikai okokból a vegetáriánus étrendek különböző változatait. Különösen nagy népszerűségnek örvend a vegán étrend, vagyis amikor az illető semmilyen állati eredetű terméket nem fogyaszt (sokszor még mézet sem). Az ilyen étrendeket követőknek nagyon oda kell figyelniük a táplálkozásukra, hiszen könnyen hiánybetegségek alakulhatnak ki náluk.

A vegetáriánus étrendek alapjai a növényi nyersanyagok, élelmiszerek. Ezeken kívül attól függően, hogy melyik altípust vizsgáljuk, előfordulhat tej, tejtermék, tojás is az étrendben, de vannak olyan vegetáriánusok, akik halat is fogyasztanak.
– A vegetáriánus étrend nem egyenlő az egészséges táplálkozással, hiszen a helytelenül összeállított vegetáriánus, főleg vegán étrend könnyen hiánybetegségek kialakulásához vezethet – hívja fel a figyelmet Szabó Krisztina dietetikus.
A szakember szerint nagyon fontos, hogy a vegán étrendet követők változatosan fogyasszák a növényi nyersanyagokat, mivel azok nem tartalmaznak minden esszenciális aminosavat. Helyes párosítással (például gabonafélék és hüvelyes zöldség vagy burgonya és olajos magvak) ugyanakkor teljes értékűvé tehető az étkezés.
Ezenkívül B12-vitaminhiánnyal kell számolnunk, mivel az szinte csak az állati eredetű nyersanyagokban található meg, így mindenképp érdemes táplálékkiegészítővel pótolni. Célszerű gondoskodniuk továbbá a vas, kalcium és cink pótlásáról is, mivel a növényi alapanyagok nem csak kevesebbet tartalmaznak ezekből az ásványi anyagokból, ráadásul a felszívódásuk hatásfoka is rosszabb.