Urna a szelektív hulladékgyűjtőn

Nem mindennapi esetet (de nem is példa nélkülit) jeleztek a kerületi rendőrkapitányság járőrei a polgármesteri hivatal munkatársainak. A rendőrök ugyanis az egyik újpalotai szelektív hulladékgyűjtő tetején egy hamvakkal teli urnát találtak.

Fotó: XV Média, Nagy Botond

A járőrök lakossági bejelentésre mentek a hulladékgyűjtőhöz, a névtelen szemtanút ugyanis nagyon felháborította, hogy egy urnát kitettek az utcára. A hamvakat végül bevitték a hivatal népjóléti és intézményfelügyeleti főosztályára.
– Ahogy az az urna dokumentációjából kiderült, egy 2006-ban elhunyt idős hölgy hamvait tartalmazza az edény – mondta Reiszné Naszádi Magdolna főosztályvezető. – Nem tudni, hogy a hozzátartozók vagy esetleg a lakás új tulajdonosa döntött úgy, hogy ilyen módon szabadul meg a hamvaktól. Ennek kivizsgálása nem tartozik a hatáskörünkbe, ám a hamvak további sorsáról kegyeleti okokból mindenképpen gondoskodnunk kell.
Mint megtudtuk, az ilyenkor „szokásos” eljárás, hogy az urnát beviszik a legközelebbi köztemetőbe – jelen esetben a rákospalotaiba –, majd ott egy űrlap kitöltését követően leadják. A temetőben ellenőrzik, hogy az elhunytat valóban a Budapesti Temetkezési Intézet protokollja alapján hamvasztották el, majd megpróbálják értesíteni a hozzátartozókat. A hamvakat általában egy évig szokták megőrizni, ám ha senki sem jelentkezik értük, akkor jeltelen sírba temetik.
A XV. kerületben azonban már előfordult ilyen eset: 2016-ban szintén hamvakat tartalmazó urnát találtak az egyik közterületen, pedig az elhunytak megérdemlik, hogy tisztelettel és kegyelettel legyenek irántuk.