Újragondolt életmód

Fotó: XV Média, Vargosz

Fotó: XV Média, Vargosz

Két évvel ezelőtt tért át a vegán életmódra Somogyi Miklós, ­azóta nem evett állati eredetű élelmiszert. A vegánok kizárólag növényi eredetű termékeket fogyasztanak, míg a vegetáriánusok ehetnek bizonyos állati eredetű élelmiszert, mint például tejterméket, tojást. Beszélgetésünk közben mesélt arról, hogy vegánnak lenni életforma, hatással van a környezetünkre, egészségi állapotunkra és természetesen az állatokkal és a természettel kapcsolatos viszonyunkra.

– Miben más vegánként az élet?
– Szerintem könnyebb így élni. Én azóta sokkal tisztább, békésebb és tudatosabb vagyok, és több az energiám is. Nálam egy külföldi utazásomkor történt a váltás, utólag úgy érzem, hogy egyszerűen jókor talált meg az az információ. Pár hónap alatt megtanultam, hogyan lehet a szervezetem számára szükséges tápanyagokat növényi alapon bevinni, mit hol tudok megvenni, milyen ételeket hogyan készíthetek el. Hónapról hónapra egyre könnyebb és izgalmasabb lett. Sokan nem tudják, de ma már a legnagyobb dietetikai szervezetek is kijelentik, hogy növényi alapon minden szükséges tápanyag bevihető a szervezetünkbe. Egészséges vagyok, nem hiányzik semmi. Ez az, ami kinyitja a morális megfontolás lehetőségét, hisz korábban – ahogy sokan mások, úgy én is – azt hittem, hogy az állati termékek nélkülözhetetlenek az egészséges élethez. Azt szoktuk mondani, hogy a vegánságot általában három ok miatt választja valaki. Van, aki etikai okokból kezdi el, hogy ne ártsunk az állatoknak, ne használjuk őket az élelmiszer- és ruhaiparban vagy egyéb iparágaknál, vagy akár a cirkuszi szórakoztatásnál. Van, aki az egészsége miatt vált, és vannak, akik a környezetvédelem miatt csatlakoznak.

Fotó: XV Média, Vargosz

Fotó: XV Média, Vargosz

– Aktivistaként mi mindent tudnak tenni?
– A Vegán Aktivisták Magyarország nem hivatalos Facebook-csoportban önkéntesként szoktunk utcai filmvetítéseket szervezni. Ilyenkor laptopok segítségével mutatjuk be a járókelőknek az állathasználó iparágak kegyetlenségeit, az érdeklődőkkel pedig beszélgetünk is. Sokan még továbbmennek, amikor látják, miről van szó, de egyre többen állnak meg velünk beszélgetni és fogadnak el infókártyát a további kutatáshoz. Ennél többet pedig mi nem is kérünk. Igyekszünk jelen lenni a nagyobb vegán, vegetáriánus, környezetvédő vagy ezekhez kapcsolódó rendezvényeken is.
– Magyarországon mennyire nehéz vegánként étterembe menni?
– Ezen a téren is évről évre egyre jobb a helyzet. Budapesten sorra nyílnak a vegán éttermek, már több mint 25 van, és a vidéki nagyvárosok is fölzárkózóban vannak. Turizmus szakon végeztem az egyetemen, de most jómagam is egy vegán étteremben dolgozom, ahova vegánok, vegetáriánusok, minden­evők egyaránt előszeretettel járnak. Bízom benne, hogy ez a jövő, mert szerintem emberként a természet és az élet védelmezői kellene hogy legyünk, nem a pusztítói.