Újraélesztés a kosármeccsen

Márciusi ünnep alkalmából a hivatal dísztermében átadták a Rákospalota, Pestújhely, Újpalota Érdemérmeket. De mielőtt a díjazottakat köszöntötték volna, az életmentő Löwei László testnevelőt is elismerésben részesítéttek.

Fotó: XV Média, Vargosz

Fotó: XV Média, Vargosz

A Dózsa György Gimnázium és Táncművészeti Szakgimnázium fiatal tanára komoly kosaras élsportolói múltra tekint vissza, és kitanulta a játékvezetést is. A március 6-i meccse azonban merőben másként alakult, mint a többi. Aznap este a budatétényi Rózsakert Általános Iskolában a Budafoki KK – Gödi SE NB II.-es férfi csapatok csaptak össze.

– A második negyed első másodperceiben történt, hogy az egyik palánk alatt a játékosok lepattanó labdáért ugrottak, és az egyikőjük, egy 27 esztendős budafoki kosaras eszméletlenül a földre esett – mesélte még mindig zaklatottan a kerületi pedagógus. – Azonnal leállítottam a mérkőzést.

Mint kiderült, egy öröklődő rendellenesség miatt leállt a fiú szíve. Innentől kezdve viszont elkezdődött a versenyfutás az idővel. A mentősöket értesítették, ám az életmentést azonnal el kellett kezdeni.

Fotó: XV Média, Vargosz

Fotó: XV Média, Vargosz

– Szerencsére, egyetemistaként nyaranta vízimentőként dolgoztam a Balatonon, ahol az újraélesztést nemcsak megtanultam, hanem több alkalommal szükség is volt rá – mondta a testnevelő. – Így rögtön tudtam, mit kell tennem.

A tanár szakszerűen látott hozzá a szívmasszázshoz, amit egészen addig végzett, amíg a mentősök a helyszínre értek. A szakemberek is elismerték, a fiatal kosaras a játékvezetőnek köszönhette az életét.

Azóta eltelt néhány nap, és a testnevelő végre jó hírrel is szolgált. Meglátogatta a játékost, akivel ugyan még nem tudott kommunikálni, de megtudta, hogy folyamatosan javul az állapota.

Löwei László az eset óta a testnevelésóráin már az újraélesztést is oktatja, március 29-re pedig a védőnővel és az Országos Mentőszolgálattal közösen bemutatót szervezett a tornateremben.