Újabb forgalmi változások

Újabb szakaszához érkezett az Észak-Pesti (vagy Szilas-patak menti) Szenny­víz Főgyűjtő Csatorna építése. ­Március közepétől megváltozott a forgalmi rend a Külső Fóti út és a Mogyoród útja csomópontjában.
A főgyűjtőcsatorna építésének következő szakasza a Külső Fóti út – Mogyoród útja kereszteződéséhez ért. Emiatt március 16-tól előreláthatólag három hétig a Mogyoród útjáról a Külső Fóti útra egyik irányban sem lehet kihajtani, illetve a Külső Fóti útról a Mogyoród útjára sem lehet egyik irányból sem bekanyarodni.
A forgalomváltozást kihelyezett táblák jelzik. A Mogyoród útjának érintett szakasza a Csobogós, Pentelényi János és a Kosd utcák felől megközelíthető – tájékoztatott honlapján az önkormányzat.
Mint ismert, a képviselő-testület tavaly június végén úgy döntött, hogy az Észak-Pesti Szennyvíz Főgyűjtő Csatorna folytatásának első fázisa a Károlyi Sándor út – Erdőmenti út közötti részen épüljön meg. A fejlesztés bruttó másfél milliárd forintból, az önkormányzat saját forrásaiból valósul meg. A főgyűjtő jelenleg működő szakasza – a IV. kerületi Farkaserdő utca és a XV. kerületi Károlyi Sándor út között – még 1997-ben létesült, a befejező szakasz azóta sem készült el.
A törvény szerint a szenny­vízelvezetést a fővárosi önkormányzatnak kellene biztosítania. A főváros azonban korábban semmi hajlandóságot sem mutatott erre, így a XV. kerület maga fogott bele a tervezésbe és a megvalósításba. Az M3-ashoz és a Mogyoród útjához tapadó 755 hektáros övezet 1998 óta fejlesztési terület, a csatorna hiányában azonban nem adható ki építési engedély.
A mostani, körülbelül egyéves beruházás nyomán lakóövezetek létesülhetnek Palota Újfalun, valamint Palota Ligeten, és új ipari-kereskedelmi terület jöhet létre az M3-as mentén – írja a bpxv.hu.

Fotó: XVMÉDIA, Nagy Botond