Trükkös elegancia

Fotó: XV Média, Vargosz

Fotó: XV Média, Vargosz

Sziporkázó személyiségében a könnyed elegancia ötvöződik hatalmas szakmai tudással. Görög Ibolya humorral fűszerezett történetei iránytűként mutatnak az illemtanban. Hazánk legismertebb protokollszakértője május 22-én Pestújhelyen tartott előadást a viselkedéskultúráról a Pestújhelyi Napok keretében. Beszélt arról, milyen a megfelelő öltözködés, az alkalomhoz illő beszédmód, szó esett európaiságról, hitelességről és protokollról is.

– Milyen témákat hozott a XV. kerületi közönségnek?

– Pestújhely 110 éves, e különleges alkalomra sokat készültem, hogy a réges-régi illemszabályokat is felelevenítsük, mint például a bemutatkozás. „Ha egy férfi valamely nőnek bemutatja magát, ez utóbb csak meghajol, de nevét nem említi. Ha társaságban történik, akkor föl kell tételeznie, hogy a férfi ismeri nevét, ha pedig idegen helyen – például vasúton –, no, ott meg még tartózkodóbbnak kell lennie. A legilletlenebb dolog megfogni a kabátja gombját annak, akivel beszélünk. Az illedelmes ember nem ver se a saját combjára, sem máséra. Negyven­éves kora után utcán nő nem visel többé hófehér, rózsaszín vagy világoskék ruhát, s virágokból is csak a nagyokat s kivirultakat. A fentebbi kortól fogva, hacsak nem különösen jól konzervált, nem visel többé sem egészen kivágott ruhát, sem feltűnő formájú kalapokat.”

– A XXI. században mit lehet átörökíteni a viselkedéskultúránkba?

– A konvencióinkat, például hogyan köszönünk, hogyan fogunk kezet. Az illemszabályokat azért kell ismerni, mert ha eltévesztjük, akkor mások szemében hiteltelenné válhatunk. Az udvarias viselkedés azért is fontos, mert ezáltal kellemesebbek leszünk, jobban tudunk kapcsolatot teremteni, és aki illemtudó, könnyebben érvényesül, sokkal többre viheti, mint a hasonló képességű, ám udvariatlan pályatársai.

– Előadásaiból mit lehet a hétköznapok gyakorlatába beépíteni?

– Remélem, mindent, kezdve attól, hogy jó hangulatban induljunk el otthonról, mert akkor tudunk megfelelően viselkedni. Hogyan köszönjünk, mit csináljunk egy kézcsókkal? Vagy épp milyen szavakat használjunk? Sok fejtörést okoz az is, hogy mit vegyünk fel, hogyan öltözködjünk. Megjelenésünknek ugyanis rendezettséget és eleganciát kell sugároznia. Az elegancia pedig nem pénzkérdés, hiszen belülről fakad. Ezek egyszerű, mégis érdekes kérdések, amiket szeretnek az emberek, hiszen csak visszahallják, amit már úgyis tudnak.

– Mit érdemes erősíteni a fiatalokban?

– Élni mindnyájunknak kell, de nem mindegy, hogy milyen hangulatban. Sőt nagyon is számít, mivé, milyenné formáljuk a körülöttünk lévő világot. Gyakran hívnak fiatalokhoz szakkollégiumokba, érettségizőkhöz, és ha csak egy történetem révbe ér, már nyertem. Az egyetemisták körében sokszor beszélek az ismerkedésről, hogyan szólítsanak meg egy lányt vagy hogyan viselkedjenek állásinterjún. Elmagyarázom, miért lényeges, hogy az állunkat pontosan 92 fokos szögbe kell felemelni, vagy hogy a testtartásunknak is döntő szerepe van: az egyenes derék a siker kulcsa! Bizony, ilyen apró trükkökön múlhat, hogy egy tárgyaláson szakemberként, partnerként tekintsenek ránk.

– A technika fejlődése átstrukturálta a mindennapi kommunikációt, hogy lehet ezt a javunkra fordítani?

– A virtuális kultúrában nincsenek rögzült szabályok, hiszen most alakul az egész. Az internetes vagy mobiltelefonos beszélgetéskor is tudnom kell megszólítani a másik embert, tehát ott is kialakul egy kapcsolat, azonban soha semmi sem lesz fontosabb a személyes kontaktusnál és a metakommunikációnál.

Görög Ibolya 1987 és 1999 között dolgozott a Miniszterelnöki Hivatal Protokoll Főosztályán. Ezalatt hét miniszterelnököt szolgált, 1992-től pedig protokollfőnökként irányította, szervezte a kormány hivatalos rendezvényeit. Munkásságáért 1998-ban a Magyar Köztársasági Érdemrend kiskeresztjével tüntették ki. Számos könyv szerzője, mindemellett lelkesen járja az országot, előadásokat tart protokollról, rendezvényszervezésről és viselkedéskultúráról, fennmaradó idejében pedig szívesen válaszol kérdésekre.

Részletek a gprotokoll.hu oldalon olvashatók.