Többet ehetünk, ha mozgunk

Testtömegtől, nemtől, kortól függetlenül mindenkinek szüksége lenne megfelelő mennyiségű és minőségű fizikai aktivitásra az egészség megőrzése, valamint bizonyos krónikus betegségek megelőzése érdekében. Ha valaki túlsúlyos, az csak még egy ok arra, hogy bevezesse a rendszeres testmozgást a mindennapjaiba, hiszen a testtömegcsökkenéshez (a megfelelő diéta mellett) nagyban hozzájárul a fizikai aktivitás növelése.

Fotó: XV Média, Nagy Botond

Fotó: XV Média, Nagy Botond

Tartósan fennálló, jelentős túlsúly esetén mindenképpen érdemes szakemberre bízni a mozgásprogram összeállítását. Fontos az is, hogy mindenki olyan mozgásformát válasszon magának, amit élvezettel művel, így sokkal könnyebb beépíteni azt a hétköznapokba.
– A testmozgás nemcsak energiafelhasználással jár, ami közvetlenül hozzájárul a fogyáshoz, de javítja a sejtek inzulinérzékenységét, a keringési rendszer terhelhetőségét, meglepő módon csökkenti az éhségérzetet, valamint nem utolsósorban pszichénkre is pozitív hatással bír – sorolja az előnyöket Szabó Krisztina, a XV. Kerületi Önkormányzat Egészségügyi Intézményének dietetikusa.
Kérdésünkre, hogy mire érdemes kifejezetten odafigyelni, ha fogyni szeretnénk, és a diéta mellett sportolunk is, a szakember így válaszol: – Energia­szükségletünk két összetevőből adódik, az egyik az alapanyagcsere, a másik pedig a testmozgásra fordított energia. Ha többet mozgunk, több energiát használunk fel, tehát nagyobb lesz az energiaszükségletünk, ráadásul rendszeres testmozgással mind rövid, mind hosszú távon növelhetjük alapanyagcserénket.
Azaz ha többet mozgunk, valamennyivel többet is ehetünk, de nagyon fontos, hogy maradjon meg az a negatív energiamérleg, azaz kevesebb energiabevitel, mint a szükséglet, ami a testtömeg csökkenését eredményezi.
Az sem mindegy, mit eszünk. Étrendünk a nap során egyenletes eloszlásban, megfelelő mennyiségben tartalmazzon fehérjetartalmú ételféleségeket. Legjobb biológiai értéke az állati eredetű fehérjéknek van (halak, húsok, húskészítmények, tej, tejtermékek, tojás), de a növényi eredetű tápanyagok között is találunk fehérjeforrásokat (száraz hüvelyesek, gabonafélék, olajos ­magvak).