Tátrai a Mátrában (is)

Tátrai Zoltán
Fotó: XVMÉDIA, Vargosz

A Kéktúra természetjáró program a reneszánszát éli. Az Írott-kőtől Hollóházáig vezető turistaúton egyre többen mennek végig a vállalkozó szelleműek. A túra népszerűségének az is jót tett, hogy a National Geographic a Kéktúrát a világ 25 legjobb természeti élményei közé választotta. Ám, hogy ennek az 1167 km-nek a teljesítése a magyarországi terepviszonyok közepette sem könnyű, arról Dr. Tátrai Zoltán Sándor rend­őr főtörzsőrmester világosított fel.

– A túra teljesítéséhez természetesen kellő fizikai kondíció, illetve kitartás szükségeltetik – mondta a Rákospalotán élő egyenruhás sportember. – Én is jó hasznát vettem annak, hogy fiatalabb koromban élsportoló (válogatott, sőt olimpiai kerettag hegyi kerékpáros) voltam, s hogy a rendszeres mozgással hivatásos rendőrként sem hagytam fel. Dr. Tátrai Zoltán Sándor már kétgyermekes családapaként és aktív bűnügyesként teljesítette az Országos Kéktúra teljes útvonalát. Mint mondta, szisztematikusan haladt, 2018-ban kezdte és 2019-ben fejezte be. Tavasszal és ősszel is rászánt öt-öt napot, és napi ötvenes átlaggal megtett 250 km-t, így a táv nagy részét egyedül tudta le. A maradék száz-kétszáz kilométert viszont a gyerekeivel közösen teljesítette, így nekik is jutott egy rész a sikerből. A Kéktúra persze nemcsak a teljesítményről szól, hanem bővelkedik rengeteg látnivalóban, amire érdemes is időt fordítani.

– Nem akarok leállni, hisz az Országos Kékkör nem csak ebből az egy, hanem három nagy szakaszból áll. A jövőben mindenképpen szeretném teljesíteni majd az Írott-kő – Szekszárd közötti Rockenbauer Pál Dél-dunántúli Kéktúrát, illetve a Szekszárdtól – Sátoraljaújhelyig tartó Alföldi Kéktúrát. Amennyiben ez sikerül, elmondhatom, hogy gyalogosan körbejártam az egész országot. Élmény a természetjárás, hisz Magyarország gyönyörű tájegységekkel büszkélkedik.
A rákospalotai sportember 2010-ben a XV. kerületben kezdte rendőri pályafutását, ahol öt évig szolgált, kezdetben járőrként, majd körzeti megbízottként. Innen egy belvárosi kitérővel a X. kerületi kapitányságra került, ahol ma már mint vizsgáló dolgozik. Időközben jogi diplomát szerzett, bűnügyi szakjogász lett, de, ami nagyon fontos, megőrizte sportos életformáját.
­– Futok, kerékpározom ha időm engedi, hegyet is mászok a környező országokban. (Csak említésképpen: néhány éve Európa legmagasabb csúcsára, a Mont Blancra is feljutott.) Persze már én sem vagyok a régi, ma már nem tudnám megismételni a 2004-es félmaratoni időmet (ami 1 óra 14 perc volt), de örülök, hogy még mindig komoly teljesítményekre vagyok képes. Ezt a lendületemet szeretném még sokáig megőrizni – mondta dr. Tátrai Zoltán Sándor.
Az egyenruhás szerveknél, így a rendőrségen belül is hagyomány, hogy a nagyobb szabadidős sporteseményeken szervezetten is képviselteti magát a testület. Dr. Tátrai Zoltán Sándor is tagja volt korábban a Bécs–Pozsony–Budapest, majd Győr–Budapest-útvonalat teljesítő rendőrváltónak, de ugyancsak állandó résztvevője az Ultrabalaton futóversenyeknek, illetve a Belügyminisztérium által meghirdetett országos terepfutó versenyeknek is.