Tartós fogyás?

Kecsegtetően hangzik, hogy valaki két nap alatt jó pár kilót ledobhat magáról, van egy ­rossz hírünk: a 48 órás böjttel eredményt nem érhetünk el, ellenben ingerlékenyek, fáradtak és gyengék leszünk tőle.

A különböző hosszúságú és mélységű böjtök napjainkban is igen népszerűek. Vannak, akik vallási, spirituális, mások egészségügyi okokból vagy fogyás céljából választják ezt.
Vannak, akik sem szilárd táplálékot, sem kalóriatartalmú folyadékot nem vesznek magukhoz, ez a teljes böjt. Részleges böjt esetén alacsony kalóriatartalmú étel vagy folyadék (általában zöldség és gyümölcs, illetve ezek levei) fogyasztható.

Fotó: XV Média, Nagy Botond

Fotó: XV Média, Nagy Botond

– Ha valaki a 48 órás böjt mellett teszi le a voksát, jelentős, hosszan tartó változásra nem számíthat – szögezi le Szabó Krisztina dietetikus, hozzátéve: – ingerlékenység, fáradékonyság, a fizikai és a szellemi teljesítőképesség csökkenése azonban már két nap koplalás alatt is előfordulhat.
A szakember szerint a testsúly csökkenése két nap alatt már önmagában is megkérdőjelezendő. Az pedig egyáltalán nem biztos, hogy 48 óra kalóriamegvonás után kevesebbet fog mutatni a mérleg, már csak azért sem, mert a folyadékháztartástól, illetve az emésztéstől függően böjtölés nélkül is tapasztalhatunk napi 1-2 kilogramm testtömeg-ingadozást. Ráadásul fennáll annak a veszélye is, hogy az anyagcserénk lelassul, mivel a szervezet éhezés hatására igyekszik beosztani a tartalékait.
Ha mégis kevesebbet mutatna a mérleg kétnapi éhezés után, annak tartóssága egy másik nagy kérdés. Stabil változás az anyagcserében ugyanis általában 3–10 nap éhezés alatt áll be, ennyi idő kell ahhoz, hogy az energia­szükséglet nagy részét a zsírsavak oxidációja szolgáltassa.