“Szülői” kézbe került az együttes

Tavaly decemberben nagyszabású műsorral ünnepelte a Rákospalotai Szilas Néptáncegyüttes a húszéves jubileumát. Akkor még nem sokan sejtették, hogy a Körülölel című gálaelőadás egy korszak végét jelenti majd.

A tavalyi év végén ugyanis váratlanul elköszönt az együttestől Sikentáncz Szilveszter művészeti vezető, az együttes utolsó tíz évének meghatározó egyénisége. A rákospalotai táncosok egyesületének gyors megoldást kellett találnia, és az átmeneti időszakra két tanárukat, Józsa Tamást és Marosy Gerdát bízták meg a művészeti vezetői teendőkkel. Azóta több mint három hónap telt el, s mivel időközben a művészeti vezetői posztra is kiírták a pályázatot, melyre Gerda és Tamás is pályáztak, feltételezhetően nemcsak a június végéig tartó átmeneti időszakban, hanem az elkövetkezendő egy évben is párban fogják irányítani az együttes életét.

Fotó: XV Média, Vargosz

Fotó: XV Média, Vargosz

– Nincs ebben semmi meglepő – mondta Tamás –, egyrészt nagyon jól ismerjük egymást, mert már hosszú évek óta együtt dolgozunk. Pontosan tudjuk, hogy mit bízhatunk a másikra és mit várhatunk el tőle. Másrészt a hazai kulturális életben egyáltalán nem ritka, hogy egy néptáncegyüttest ketten irányítanak.
– Igen, van ebben kicsit az anya-apa szerepből is – tette hozzá Gerda –, hisz egy családban is van, amit csak az anya, és van, amit csak az apa tud megoldani. A Szilas is egy család, mi pedig szeretnénk ennek az elvárásnak megfelelni.
Mindketten a Sikentáncz Szilveszter által fémjelzett korszakban kerültek a Szilashoz. Tamás Debrecenből, Gerda pedig Veszprémből érkezett, képzett tanárok, és emellett aktív táncosok is. Ez utóbbi tevékenységük az Angyalföldi Vadrózsa Táncegyütteshez kötődik. De hogy együtt milyen produkcióra képesek, azt ország-világ láthatta a tavalyi „Fölszállott a páva” művészeti tehetségkutatóban, ahol a duójuk a legjobb páros címet érdemelte ki.

Fotó: XV Média, Vargosz

Fotó: XV Média, Vargosz

– Természetesen folytatni kívánjuk a Szilveszter által megkezdett munkát, mely az egyesület hírnevét is megalapozta – folytatta Tamás. – Tisztában vagyunk azzal, hogy a kétszeresen kiválóan minősült együttes szakmai irányítását vállaltuk, amely nemcsak jogokat, hanem kötelezettségeket is ró ránk. Például azt, hogy ebből a szintből ne engedjünk.
– Lesznek apró változások, fejlesztések – vette át a szót Gerda –, például átrendezzük és bővítjük a ruhatárunkat.
Ezenkívül azonban minden változatlan marad, azaz lesz rendhagyó néprajzóra, táncház, kerületi táncos rendezvény és tartanak nyári táborokat is. Továbbra is részt vesznek majd a hazai és külföldi fesztiválokon. A tavaly decemberi jubileumi gálaelőadás azonban ahhoz is lökést adhat, hogy a jövőben több alkalommal is egész estés – színházi – produkcióval lepjék meg a rajongóikat.