Szeretetkötelék

Személyisége bár szétoszlatja az szentségről kialakult képet, önfeláldozó életútja mégis a követendő szentek sorába emelte. Városrészünkben templom és iskola is őrzi nevét. Boldog Salkaházi Sára, eredeti nevén Schalkház Sarolta Klotild 1899. május 11-én született Kassán.

Salkaházi Sára az öntörvényű lányból vált karakán misszionáriussá. Tanítónő majd könyvkötő­inas, kocsmákban cigarettázó újságíró, aztán szerzetes, szociális munkás lett. Még nem volt harmincéves, amikor gondtalan életét feladta, hogy az egyház kötelékeibe lépve a szegényeknek és a munkásoknak szentelhesse magát.


A Slachta Margit alapította Szociális Testvérek Társasága rend kassai tagjaival 1927-ben ismerkedett meg, és végül 1929-ben elfogadták jelentkezését novíciának. A szegvári rendházhoz csatlakozhatott, de az 1930 pünkösdjén tett első fogadalma előtt néhány hónapot még Kassán töltött, ahol a helyi Karitászt szervezte.
Két évvel később Komáromban végzett hasonló munkát. Missziós munkára 1937-ben jelentkezett a Brazíliában élő magyar bencések mellé, de ehhez magyar állampolgárságot kellett kapnia. Ezért végleg Budapestre költözött, és 1940-ben letehette az örökfogadalmát. A missziós utat azonban a második világháború körüli politikai események meghiúsították.
Mona Ilona és Szeghalmi Elemér: Salkaházi Sára élete és munkássága című könyvéből azt is megismerhetjük, hogy a Szociális Testvérek mintegy ezer zsidó üldözöttet bújtattak.
Sára halálának körülményei sokáig nem voltak ismertek, csak jóval később derült ki, hogy a Dunába lőtték. Életáldozata betejesedett, 2006-ban avatták boldoggá.