Szabad önkormányzatokat!

Szabad önkormányzatokat!

 Orbán Viktor nem szereti a szabadságot. Nem barátja a szabad gondolkodásnak, a szabad véleménynyilvánításnak. Ezért építi illiberális, az alapvető szabadságjogokat korlátozó rendszerét.

Orbán Viktor előbb korlátozta a sajtó szabad működését, majd saját képére formálta Magyarország alkotmányát, és megalkotta közel sem gránitszilárdságú Alaptörvényét. A Nemzeti Együttműködés Rendszere így sokak szabadságának korlátozója, akadályozója lett.

A rendszerváltás talán legfontosabb értéke, a helyi közösségek és a demokrácia utolsó védőbástyája, az önkormányzatiság. A hazai önkormányzatok, ezek a szabad szigetek ma még hozhatnak önálló döntéseket a településeken, a kerületekben élő sok millió magyar mindennapjainak jobbítása érdekében.

Orbán Viktor viszont 2010 óta nem tekinti partnernek az önkormányzatokat. Csakis az önállóságuk és tevékenységi köreik csorbítása a célja. A szabadságuk korlátozása, a demokratikus jogok további korlátozása. Ma már komoly veszélyben van az önkormányzatiság eszméje, a települések, a kerületek kivéreztetése folyamatos. Ma már különböző jogcímeken sokkal több pénzt von el a kormány az önkormányzatoktól, mint amennyi feladatot átvesz tőlük az állam. Ez elsősorban a szociális ellátórendszerre mér komoly csapást.

Orbán Viktor folyamatosan veszi el a helyben lakók jogát attól, hogy saját maguk határozzanak településük, kerületük sorsa felett. Előbb az iskolákat, majd a kórházakat tulajdonította el. Most arra készül, hogy korlátozza a helyi bevételek felhasználásának lehetőségeit, és hogy elvegye az építésügyi feladatokat is. Nem tűrhetjük tovább, hogy a rendszerváltás legfontosabb értéke, a hazai önkormányzatiság elvesszen Orbán Viktor süllyesztőjében!

Eljött az idő, amikor felszólalhatunk az ellen, hogy a kormány a Miniszterelnökséget vezető miniszter salátatörvény-tervezetével tovább szűkítse az önkormányzatok 2010 óta alaposan megnyirbált jogköreit. Közösen megvédhetjük a kerületek, a települések önállóságát és szabadságát! Nem büntetheti Orbán Viktor a magyarokat, az otthonukat jelentő településeket, kerületeket azért, mert 2019. október 13-án nem rá szavaztak!

Ideje van a cselekvésnek! Ideje van annak, hogy felszólítsuk a kormányt: nem korlátozhatja tovább az önkormányzatok szabadságát! Nem tiporhatják sárba többet a helyi közösségek demokratikus jogait! Nem szűkíteni kell az önkormányzatok lehetőségeit és jogait, hanem bővíteni azokat! Nem újabb korlátozásokra, hanem a lehetőségek bővítésére van szükség. Ennek első lépése az, hogy a kormány azonnal visszavonja salátatörvény-tervezetét. Ez az alapfeltétele annak, hogy létrehozzuk a valóban Szabad Önkormányzatokat!

Nekünk, Tizenötödik kerületieknek megkerülhetetlen érték a szabadságunk. Fontos, hogy a jövőben is összetartsunk, hiszen Rákospalota, Pestújhely és Újpalota békés fejlődéséért szeretnénk dolgozni. Alappillérünk az, hogy közösen megvédjük büszke és szabad közösségünket! Megvédjük az önkormányzatokat. Csak így építhetjük tovább szeretett otthonunkat!