Sport és sérülések

A túlterhelés, a test kisebb anatómiai hibái, a bemelegítés elmaradása vagy a nem megfelelő technikával végzett gyakorlatok mind sportsérüléshez vezethetnek. Ezek egy részét ki tudjuk küszöbölni, de mi a teendő, ha már megvan a baj?

Nagyon fontos, hogy az edzések között hagyjunk időt szervezetünk regenerálódására, az izomrostok gyógyulásához és a glikogén pótlásához két nap szükséges. Ha kellő bemelegítés után kezdünk csak sportolni vagy ha ügyelünk a helyes technika betartására, kisebb az esélye a ficamnak, törésnek, húzódásnak.
Bármilyen sérülést is szenvedtünk, a legfontosabb, hogy szakorvoshoz forduljunk, és az általa megadott időre nyugalomba helyezzük a sérült testrészt vagy végtagot. A pihenés ugyanakkor nem jelent teljes ágynyugalmat, némi mozgásra ilyenkor is szükség van – hívja fel a figyelmet a futanet.hu.

Fotó: XV Média, Nagy Botond

Fotó: XV Média, Nagy Botond

A sérült végtag felpolcolása javítja a vénás keringést, csökkenti a bevérzés, a duzzanat mértékét. Ezáltal gyorsítja a bevérzés felszívódását, így gyorsabban lehet kezelni a sérült felületet.
A jegelés remek fájdalomcsillapító, egyaránt csökkenti a védőreflexes izomgörcsöket, a bevérzéseket és a vizenyős duzzanatokat. Arra ügyeljünk, hogy a jeges tömlőt ne közvetlenül a bőrfelületre, hanem vékony textilrétegen keresztül tegyük a sérülésre, naponta akár 6-10-szer, 10-15 perces időszakokra.
A rugalmas pólya az akut lágyrészsérülések esetén biztosít átmeneti rögzítést, védi a sebek fedőkötését, támogatja a vénás keringést, míg az állítható mozgásterjedelmű külső rögzítők az ízületek stabilitására szolgálnak.