Segítő gondoskodás önkéntesekkel

A társadalom öregedése, valamint a családokban történő változások egyre több terhet rónak a kerületi szociális ellátórendszerre, az idősek intézményi ellátására. Az önkéntes munka nagyobb szerepet kap, mellyel méltóságteljesebb hétköznapokat élhetnek a nyugdíjasok.

Egy évvel ezelőtt a helyi Területi Gondozás Időseket Segítő Szolgálata a házi segítségnyújtás szolgáltatásában önkéntes programot indított, melynek célja, hogy a szakemberek mindennapi tevékenységét önkéntesek bevonásával támogassa. Az önkéntesek segítenek például a bevásárlásban, ügyintézésben, felügyeletet biztosítanak, de a szabadidős tevékenységekben is közreműködnek. A résztvevők tapasztalatai alátámasztják, hogy érdemes folytatni a kezdeményezést.
Fel kell készülni arra, hogy az elkövetkezendő években egyre több lesz Magyarországon a szépkorú ember. Időben ki kell építeni a nekik segítséget jelentő önkéntes munka rendszerét azért, hogy minél méltóságteljesebben és egészségesebben teljenek a mindennapjaik. Ezek a gondolatok fogalmazódtak meg a városrészünkben a szociális területen dolgozókban, amikor úgy döntöttek, meghonosítják kerületünkben az önkéntességet az idősgondozásban.

Katonáné Jordáki Ildikó/Fotó: XV Média, Nagy Botond

Katonáné Jordáki Ildikó/Fotó: XV Média, Nagy Botond

Katonáné Jordáki Ildikó, az Egyesített Szociális Intézmények (ESZI) Területi Gondozás egységvezetője elmondta, a helyi önkéntes program elindítását Szokoli Erzsébet szociális munkás, szociálpolitikus, szupervizor szakmai tapasztalata inspirálta. Az előkészületeket 2017. nyár végén kezdték meg. „Önkéntest olyan ellátottaknál vonunk be, akit már legalább egy hónapja a rendszeren belül házi gondozásban részesítünk. Kezdetben a szociális gondozóval párhuzamosan jár az idős emberhez, majd a későbbiekben egymástól függetlenül tesznek látogatást a gondozottnál” – mondta a szakember.
A programra tíz önkéntes jelentkezett, közülük hatan végezték el a képzést, és négyen – Farkas Kati, Ferencz Évi, Lovas Kati, Sabján Rita – aktívan segítenek.
A programot egy koordinátor, Balázs Brigitta fogja össze, akinek kulcsfontosságú szerepe van a kezdeményezés hatékonyságában. Ismernie kell a házi gondozási rendszer működését, az ellátottakat, és rendelkeznie kell az irányításhoz, koordináláshoz szükséges szakmai feltételekkel. Az önkénteseket a házi gondozásban dolgozó szakemberek – Bukovinszkiné Varga Ildikó, Nagy Katalin, Takács Eszter és Tornyos Gabriella – mentorálják.
Az egy éve működő programban az önkéntesek összesen 286 órában végeztek segítő tevékenységet. Az önkéntesként dolgozók örömforrásként élik meg, hogy szebbé tehetik mások hétköznapjait, és az időseknek is jót tesz a gondoskodás, odafigyelés. Az önkéntesek olyan impulzusokat kapnak, ami újabb életfeladatokra sarkallja őket. Véleményük szerint mindenki megtalálta azt az érzelmi és szellemi kihívást, amit várt a programtól, épp ezért szeretnék ösztönözni a lakosságot, hogy éljen a kezdeményezéssel. Katonáné Jordáki Ildikó bízik benne, hogy a jövőben folytatni tudják az önkéntes tevékenységüket, ami által az idősek befogadóbbak, a kerületiek pedig nyitottabbak lesznek az élet valamennyi területén.