Segít a Palota gyógyszerkártya

Az országban egyedülálló, innovatív módon, Palota gyógyszerkártya segítségével biztosít támogatást az önkormányzat a kerületi rászorulók gyógyszerköltségéhez. A juttatási formát 2019 októberében vezették be, az azóta eltelt tapasztalatokról kérdeztük Reiszné Naszádi Magdolnát, a Népjóléti és Intézményfelügyeleti Főosztály vezetőjét.
Azok a kerületi lakosok igényelhetik a támogatást, akik életvitelszerűen a kerületben élnek, a havi rendszeres gyógyító ellátásuk költsége leg­alább 2000 forint, és családjukban az egy főre jutó havi nettó jövedelem nem haladja meg családban élőknél a 114 000, egyedül élőknél a 142 500 forintot. Nem jogosult a támogatásra, aki közgyógyellátásban részesül.

Fotó: XVMÉDIA, Nagy Botond

A gyógyszerköltséget a háziorvos igazolja. A háziorvosi igazoláson kizárólag a kérelmező személyes szükségletének kielégítéséhez szükséges gyógyszereket lehet feltüntetni. Az igazolásnak tartalmaznia kell a kérelmező által fizetendő térítési díj mértékét, mely a háziorvos igazolása alapján gyógyszertár által is igazolható.
Az önkormányzat jövedelemtől függően havi 3000 és 7000 forint közötti összeget utal át a kártyára az arra jogosultaknak.
A Palota gyógyszerkártyával az önkormányzattal szerződésben álló, „Palota Gyógyszerkártya elfogadóhely” matricákkal ellátott, XV. kerületi gyógyszertárakban lehet vásárolni.
Reiszné Naszádi Magdolnától megtudtuk, eddig 900 kártyát adtak ki. Akik 2019 októbere előtt nyújtották be kérelmüket, azok a jogosultságuk évében még pénzben fogják megkapni a támogatásukat, a lejáratot követően, ha újból megállapításra kerül a támogatás, akkor már kártyára kapják a támogatás összegét.
Minden hónap utolsó napján tölti fel a rendszer a megállapított összeget az adott kérelmező kártyájára, ami azt jelenti, hogy a támogatást mindig utólag lehet igénybe venni.
„A kártyarendszer egyedülálló az országban, tudomásunk szerint ez az innováció csak a XV. kerületben valósult meg. Különösen jó ez most, hiszen amellett, hogy nincs postaköltség, nincs, illetve folyamatosan csökken a készpénzforgalom, ami fontos a pandémia időszakában” – tette hozzá a főosztályvezető.

Palota Gyógyszerkártyát elfogadó patikák:
Árvavár Gyógyszertár: Őrjárat utca 1–5. 10. ép.
BENU Gyógyszertár Budapest Nyírpalota: Hősök útja 1.
BENU Gyógyszertár Budapesti Piac:
Nyírpalota utca 54.
Diana Gyógyszertár: Szent korona útja 25/B
Drégely Gyógyszertár: Drégelyvár utca 57.
Gyógyszertár a Megváltóhoz: Fő út 62.
Kafarnaum Gyógyszertár: Kossuth utca 5.
Kolozsvár Gyógyszertár: Kolozsvár utca 3/B
Kulcs Patika Asia Center (folyamatban): Szentmihályi út 167–169.
Margit Gyógyszertár: Páskomliget utca 4.
NON-STOP Gyógyszertár: Drégelyvár u. 40.
Palánk Gyógyszertár: Palánk utca 67.
Palota Patika Gyógyszertár: Rákos út 5.
Pólus Patika Gyógyszertár: Szentmihályi út 131.
Újpalota Gyógyszertár: Zsókavár utca 43.
Zsóka Gyógyszertár: Zsókavár utca 24–26.