REAC-ból a REAC-ba

A REAC Sportiskola SE technikai vezetőjének, Spekner Szilárdnak nem abban az ütemben kezdődött az új év, mint amilyenben a 2019-es esztendő befejeződött.
– December 31-vel 21 év sportiskolás múlttal a hátam mögött nyugdíjba mentem – mondta Spekner Szilárd. – A legfőbb indokom az volt, hogy már soknak tartottam egy ekkora létszámú egyesület minden ügyes-bajos dolgát egyedül intézni. Én ráadásul a technikai teendők mellett a Budapesti Labdarúgó Szövetség felkérésére a Bozsik-alközpontot is vezettem, így egyetlen szabad hétvégém sem volt az évben. Úgy gondolom, 65 évesen már egy picit lassíthat az ember.
Most tehát annak kellene következnie, hogy mi is elköszönünk a sportiskolás sportvezetőtől. Leírjuk még egyszer, hogy anno a Ferencváros utánpótlásában kezdte a labdarúgó-pályafutását, amit később a Volán SC tartalékcsapatánál fejezett be. Majd civil foglalkozása – szállításvezető és fuvarszervező volt – mellett edzősködni kezdett, mely pályafutás ismét a Fraditól indult, és több kitérőt követően 1998 nyarán a XV. kerületi Sportiskoláig vezetett. Szilárd edzőként kezdett dolgozni, az első csapata az ifi 2 volt, majd az évek alatt több csapat edzéseit irányította. Már az akkori sportiskola-vezető, dr. Géczi István is sok technikai feladattal bízta meg őt. Hivatalosan azonban csak 2010-ben – már a Sági Ferenc irányította egyesületben – lett a menedzsment tagja. A technikai vezető hatáskörébe tartozik többek között az igazolások intézése, a sportorvosi vizsgálatok szervezése, ellenőrzése, a fegyelmi ügyek koordinálása és a mérkőzések rendezésének bonyolítása. Amely munka nemhogy egy főállású technikai vezetőt, hanem normál esetben legalább két embert igényelne.

Fotó: XV Média, Vargosz

Szóval mindezt leírnánk, és egyben megköszönnénk Spekner Szilárdnak, hogy 21 éven keresztül mindezt a munkát magas szinten és nagy lelkesedéssel végezte. Ám hiába a nyugdíjazás, a történet mégsem fejeződött be decemberben.
– Mindig is azt vallottam, hogy egy embernek sosem szabad leállnia. Mert ha így tesz, akkor nagyon gyorsan vége lesz mindennek. Ráadásul, aki egyszer megfertőződött focival, az sosem fog kigyógyulni belőle.
Spekner Szilárd ugyanis nyártól a felnőttcsapat (REAC Sport Kft. alkalmazásában) technikai ügyeit is intézi. Elmondása szerint Dinka Balázs csapata révén pályaközelben maradhat, a felnőttcsapat pedig mégiscsak egy csapat, melynek sokkal barátibb az ügyeit intézni, mint egy több száz fős sportiskolának.
– Amióta nyugdíjas vagyok ritkábban ugyan, de rendszeresen bejárok a Széchenyi térre. Igaz, az irodám már nem a sportiskolai, hanem a REAC-oldalon van, de így is találkozom minden kollégával.
S ha már Szilárd ott van, ráadásul a klub minden szegletét jól ismeri, miért ne használnák fel a tudását. Valami ilyesmire gondolhatott Kiss Tamás, a sportiskola alelnöke, aki január elsejétől felkérte a nyugdíjas, de mégis aktív vezetőt, hogy a Grosics Alapítvány technikai dolgait is gondozza.