Rákospalotai filmkockák

Ha feltesszük azt a kérdést, hogy milyen magyar filmeket forgattak a XV. kerületben, egy-kettő valószínűleg mindenkinek eszébe jut korosztálytól függően. Az egyik legnagyobb közösségi oldalon, a Facebookon a Rákospalota_Anno képei csoportban spontán kezdtek a helyiek itt készült filmeket felsorolni, mint kiderült, számos hosszabb-rövidebb jelenetet forgattak kerületi helyszíneken.
Például a Kolozsvár utca és a Rákospalotai körvasútsor 1959-es állapotát megnézhetjük Fejér Tamás Szerelemcsütörtök című vígjátékában. A Móricz-regényből készült Pillangó című film egyes jeleneteit pedig a Kossuth utcában és az Attila utcában forgatták 1970-ben, ahol Venczel Vera és Kozák András az akkor még földes utcákon sétálnak.

A Bácskai Lauró István Keménykalap és Krumpliorr című, 1978-as ifjúsági kalandfilmjének egyik jelenetében Páger Antal az épülő Újpalota mellett „száguld” el ősrégi autójával a Szentmihályi, akkor még Felszabadulás úton.
1979-ben Szabó István Bizalom című filmjének egy részletét is itt vették fel a Beller Imre utcában, ugyanez a helyszín megjelenik A 78-as körzet filmvígjáték-sorozatban is. Palásthy György Rákospalota Újfalu részén forgatta a legendás epizódokat, amelyekben Schütz Ila lakóbizottsági elnök lesz, és így sosem tud szódát készíteni a férjének, Sztankay Istvánnak. Gárdos Péter a nyolcvanas évek közepén a Pozsony úti aluljáróból kikanyarodó villamosra ültette Eperjes Károlyt és Garas Dezsőt, az Uramisten című filmjének főszereplőit. Majd 2015-ben a Hajnali láz című filmje a Rákospalota-Újpest vasútállomást használta forgatási helyszínnek. Koltai Róbert 1985-ben a Palánk és a Beller Imre utcában nyomozott egy eltűnt gyerek után Mihályfy Sándor Gyermekrablás a Palánk utcában című ifjúsági filmjében, de 1993-ban a Pestújhelyi úton vették fel a Sose halunk meg egyik részét, és 1995-ben pedig a Fő úti gyógyszertár volt a Patika című sorozatának a helyszíne. Grunwalsky Ferenc laktanyában játszódó Utrius című filmje a Leánynevelőben forgott 1993-ban, Simó Sándor Franciska virágvasárnapjai filmjének motoros jelenetét pedig a szomszédos Platán utcában vették fel 1996-ban.
Már bezárt a Palota mozi, mikor Tímár Péter forgatási helyszínnek használta a Csinibaba című vígjátékában, bennfentesek szerint nem az igazi mozivásznat szaggatták le! Legutóbbi filmes emlék az elmúlt évekből, hogy az Aranyélet sorozat egy autós üldözését vették fel a Pozsony úti aluljáróban.