Rákospalotai énekesnőé a Womex életműdíja

Lakatos Mónika október 24-én gálaműsor keretében vette át a világzenei expo életműdíját, a Womex Artist Awardot. A rákospalotai énekesnő második magyar és első cigány előadóként érdemelte ki a rangos elismerést.
„Az életműdíj azért fontos, mert a híre a zenénket és az oláh cigány, valamint a magyar kultúrát olyan emberekhez is eljuttatja, akik erről korábban még csak nem is hallottak, és nyitottá válnak iránta. Az elismerés más cigány együtteseket is segíthet az előrejutásban” – mondta Lakatos Mónika az MTI-nek.

Fotó: MTI/Balogh Zoltán

Az 1994 óta évről évre megszervezett Womexen a világzenei színtér rangos elismerését korábban csak egy magyar előadó, a Muzsikás együttes kapta meg 2008-ban. A zenekar az idei gálán is színpadra lépett, és miközben a kalotaszegi hajnalit játszották, csatlakozott hozzájuk Lakatos Mónika. A közös produkciót követően köszöntötte az új életműdíjast Hamar Dániel, a Muzsikás vezetője, majd Lakatos Mónika a Romengo és a Cigány Hangok közreműködésével adott koncertet.
A Müpa színpadán Weyer Balázs, a Hangvető programigazgatója olvasta fel a Womex Lakatos Mónikának szóló méltatását. Mint kiemelte, az énekesnő csodálatos hangja mellett művészetében hitelesen közvetíti az érzelmeket, sokrétűen jeleníti meg a cigány hagyományokat. „Az életműdíj egyszerre szól a művészi nagyságnak és a személyes emberi kiválóságnak, a példamutatásnak” – tette hozzá Weyer Balázs.
Az énekesnő Budapesten, oláh cigány családban született. A szélesebb közönség 1996-ban figyelt fel rá, amikor első cigány előadóként népdal kategóriában megnyerte a Ki mit tud?-ot. Férjével egy ideig a Romano Dromban játszottak, majd 2004-ben megalakult közös családi formációjuk, a Romengo. A csapat eddigi mindkét lemeze, a 2010-es Kétháné, valamint a négy évvel későbbi Nagyecsed–Budapest felkerült a rangos nemzetközi világzenei toplistára, a WMCE-re, akárcsak Mónika első szólólemeze, a 2018-ban kiadott Romanimo. Az énekesnő új albuma, a Hangszín, amelyet a Lakatos Mónika és a Cigány Hangok elnevezésű együttessel készített, a közeljövőben jelenik meg. Az énekesnő a Romengóval bejárta a világot: zenéltek Indiában, Délkelet-Ázsiában, Mexikóban, tavaly ősszel Dél-Amerika három országában.