Pestújhelyi szívvel és Vas akarattal

Fotó: XV Média, Nagy Botond

Fotó: XV Média, Nagy Botond

Alexa Károly, Pestújhelyen élő József Attila-díjas irodalomtörténész kapta magyar irodalom kategóriában az idei Prima díjat Vas megyében. Az elismerést október 5-én a körmendi Batthyány-kastélyban adták át a kategóriák díjazottjainak. Az ÉLETképek című önkormányzati újság alapítójával a kitüntetést követően immár pestújhelyi otthonában beszélgettünk.

– Hogy miért Vas megyében díjaztak? – kérdezett vissza Alexa Károly. – Jó 25 éve vásároltunk a feleségemmel egy házat Egyházashetyén, Berzsenyi Dániel szülőfalujában, ahol az elmúlt negyedszázadban nagyon sok időt töltöttünk. Olyannyira, hogy mára inkább a Vas megyei közéletben szerepelek, mint a XV. kerületiben.

Ez persze nem volt mindig így. Alexa Károly ugyanis 2011-ben nagy szerepet vállalt abban, hogy a megszűnt Városházi Napló után ÉLETképek címmel egy új helyi lap indulhasson a kerületben.

– Magam is örömmel forgatom ezt az újságot, amely bár sokat változott az én időm óta, a mai napig képes kiegyensúlyozottan és nem átpolitizáltan tájékoztatni a helyi közügyekről – mondta a díjazott.

Október elején az is kiderült, hogy Alexa Károly eddigi munkásságával nemcsak a megyei Prima díjat, hanem irodalom kategóriában az országos Prima Primissima díjra való jelöltséget is kiérdemelte. Ez utóbbi elismerésről decemberben döntenek majd.

A cikket teljes egészében az ÉLETképek 19. számában olvashatják.