Pestújhelyen szeretettel

Az elmúlt másfél évben nagy volt a mozgás a pestújhelyi Sztárai Mihály téren, ahol szemmel láthatóan napról napra szépült a korábban textilraktárként, azelőtt szolgáltatóházként funkcionáló épület. Az ingatlan hasznosításáról kevesebb szó esett, egy alkalommal azonban – nagyjából egy éve a Pestújhelyi Művelődési Házban – Ghyczy Gellért, a Baptista Integrációs Központ vezetője beszámolt az érdeklődőknek a terveikről. A felújított épületet végül júniusban mutatták be a nagyközönségnek.

– A Baptista Szeretetszolgálat régóta keresett már egy megfelelő helyet és egy ingatlant, ahová a családok átmeneti otthonát tervezte – mondta Ghyczy Gellért. – Így találtunk rá a XV. kerületre, hiszen a városrész vezetése mindig híres volt az empátiájáról és a szociális érzékenységéről. A Sztárai Mihály téren levő ingatlant megfelelőnek találtuk.
A Baptista Integrációs Központ több intézményt tart fenn. Négy hajléktalanszállóval, egy átmeneti – úgynevezett kiléptető – szállóval, utcai szolgálattal és zuglói lakásokkal több száz embernek segítettek már.
– A családokra is odafigyeltünk, három évig egy XIII. kerületi bérleményben üzemeltettünk egy átmeneti otthont a számukra. Ezt az ingatlant azonban el kellett hagynunk, illetve szerettünk volna egy saját tulajdonban levő intézményt működtetni – jegyezte meg a központ vezetője.
A júniusi megnyitóünnepségen részt vett Cserdiné Németh Angéla polgármester is, aki reményét fejezte ki, hogy a központ be fog majd illeszkedni a kerület életébe.
– A családok átmeneti otthona gyakorlatilag két intézmény, így a jogszabályoknak eleget téve kétszer negyven embernek tudunk majd átmeneti otthont biztosítani. Tavaly októberben kezdtük fogadni a jelentkezéseket, és a létesítmény iránti igényt jelzi, hogy rövid időn belül kilencven család adta be kérelmét hozzánk.
Az első családok hamarosan érkezhetnek a Sztárai Mihály térre, Ghyczhy Gellért szerint a telt házat az év vége felé érhetik majd el.
Az átadott ingatlan már a kor igényeinek megfelelő, a bútorok kényelmesek és strapabírók, a kiszolgálóhelyiségek pedig jól felszereltek. A szobák kialakításánál szempont volt az átmeneti jelleg, az otthont ugyanis a rászoruló családok maximum másfél évig használhatják (ez az intervallum egyedül a gyerekek tanulmányai miatt hosszabbítható meg fél évvel), utána meg kell próbálniuk saját lábukra állni.