Pátria feketevágás

Lelkes munkamegosztás

Fotók: XV Média, Nagy Botond

Pálinkás jó hangulatban köszöntött a február a pestújhelyiekre, ahogyan egy jó disznótor indul. Kicsiktől a legnagyobbakig, mindenki sürgött-forgott a Pestújhelyi Közösségi Ház udvarán. A katlanokban rotyogott a víz, a sült hús illata belengte a teret, a kolbászt pedig előszeretettel töltötték a Pátria Egyesület tagjai.

Kolbásztöltés segítséggel

Pintér Zsuzsánna, az egyesület vezetője elmondta: már előző nap megkezdték az előkészületeket, hagymát pucoltak, fokhagymát aprítottak, felvágták és megpirították a zsemlekockákat. Miközben a húst darálták, Varga Árpád főszervező, az egyesület alapító tagja arról beszélt, hogy szerették volna visszahozni a régi falusi disznótor hangulatát, és immáron 18. alkalommal az egyik legnépszerűbb közösségi programjuk a feketevágás. A malacszúrást szakemberek vállalják, az előkészített, félbevágott disznót a közeli hentestől szerzik be, azonban a többi munkát lelkesen végzik az egyesület tagjai. Ilyenkor bárki kipróbálhatja a hurka-kolbász töltését, vagy krumplit, zöldséget pucolhat, nem utolsó sorban pedig kóstolhat!

Fűszerezésben a titok

Titok a jó fűszerezés

Estére hagyományosan töltött káposzta dukál, a nagy mulatságot azonban másnap, február 2-án tartják. A cigányzenés disznótoros vasárnapi ebédre előzetesen lehetett jelentkezni. S bár a pestújhelyi kolbászról csak annyit árultak el: titka a jó fűszerezés, minden bizonnyal a helyiek vendégszeretete is érződik majd az ízes finomságokon.