Palota legyen zöld és tiszta!

A szeptember elején útjára indított őszi Tisztasági hónapnak a civil szervezeteken, helyi közösségeken és a lakosságon kívül résztvevője volt az önkormányzat cége, a Répszolg is.

A társaság az ilyenkor szokásos parkfenntartási, zöldfelületi munkái mellett látta el az akció során adódott egyéb teendőket: elszállította a kerülettakarítás során összegyűjtött hulladékokat, segédkezett a növényültetéseknél, zöldhulladékgyűjtő ketreceket helyezet ki oda, ahol azt a lakosság igényelte.

Fotó: XV Média, Vargosz

Fotó: XV Média, Vargosz

„Nálunk a ’tisztasági hónap’ január 1-jétől december 31-ig tart” – kezdte a beszélgetést Bokor István, a Répszolg ügyvezetője. A megállapítás nem túlzó, hiszen a cég mintegy 1,3 millió négyzetméternyi zöldterület gondozását, rendben tartását, ápolását végzi. Gondoskodik kerületünkben a parkfenntartásról, a parlagfűirtásról és -kaszálásról, a hulladék elszállításáról a közlekedési utak mellől és a parkokból, a köztéri bútorok és játszóeszközök javításáról. Feladata még az utak fenntartása, a parkolók, elkerítések és parkolásgátlók kialakítása, a járdák javítása, gépi tisztítása, a fás szárú növények gondozása és a növényi kártevők elleni védekezés.

Az elmúlt időszak fókuszában a parlagfű-mentesítés állt, amit Bokor István elmondása szerint elvégeztek, a szükséges kaszálások megtörténtek. Az ügyvezető ugyanakkor azt kéri a lakosságtól, hogy ha tudomásuk van parlagfűvel fertőzött területről, arról értesítsék a Répszolgot, a társaság azonnal orvosolja a problémát.

Gyorsan népszerűvé váltak a közterületre kihelyezett zöldhulladékgyűjtő ketrecek. Az ügyvezető örömmel újságolta, hogy a lakók rendeltetésszerűen használják ezeket, nem dobálnak bele vegyes hulladékot, tehát maximálisan beváltották a hozzájuk fűzött reményeket.

A cég feladata a kisebb parkok, terek rendezése is. Legutóbb a Kontyfa parkban irtottak ki egy elburjánzott bozótost, ami által kulturáltabb lett a terület. Ezt az idén elkezdett programot az egész kerületre szeretné kiterjeszteni a társaság, hiszen az ilyen gazdátlannak tűnő helyek mintegy szemétgyűjtőként funkcionálnak, ami nagyban rontja köztereink látképét, megítélését.

„Régebben Palota arról volt híres, hogy zöld és tiszta! Ezt az állapotot szeretnénk visszaállítani, hiszen ebben nekünk van a legnagyobb szerepünk és felelősségünk” – emelte ki Bokor István.