Óvintézkedés közösen

Kézfertőtlenítőkkel szerelik fel a kerületi önkormányzatok az intézményeiket – különös tekintettel az orvosi rendelőkre – amennyiben Magyarországra is eljutna a koronavírus.

Közösen készülnek a budapesti polgármesterek arra az esetre, ha a koronavírus eljutna Magyarországra is – ennek értelmében február 8-án egyeztetésre hívták a városrészek vezetőit az újbudai polgármesteri hivatalba, melyet Gy. Németh Erzsébet főpolgármester-helyettes, valamint Cserdiné Németh Angéla XV., Niedermüller Péter VII. és dr. László Imre XI. kerületi polgármester kezdeményezett.

A tanácskozásoson szakmai egyeztetés indult a kerületek között annak érdekében, hogy a koronavírus esetleges megjelenésére és az influenza A vírus elleni hatékony védekezésre felkészüljenek. Az eszmecserére a főváros összes polgármesterét meghívták, a 23-ból azonban csak 12 kerület képviselői vettek részt. Hozzátették: a politikai hovatartozás egy ilyen fontos kérdésben nem lehet eltántorító tényező. Tiszteletben tartják az állam által elkészített intézkedéseket, azonban az önkormányzatoknak alapvető kötelességeik vannak az alapellátás irányába.

Közösen készülnek a budapesti polgármesterek arra az esetre, ha a koronavírus eljutna Magyarországra
Fotó: XV Média, Nagy Botond

Cserdiné Németh Angéla, kerületünk polgármestere jelezte, hogy a helyi főigazgató-főorvossal már megbeszélték a teendőket arra az esetre, ha a koronavírus megjelenne Magyarországon, a továbbiakban pedig óvintézkedésképp összehívják az orvosokat, az iskolák és óvodák képviselőit, illetve a védőnőket.  Cserdiné Németh Angéla kiemelte: nincs szükség pánikkeltésre, egyelőre hazánkba nem jutott el a vírus, viszont fel kell készülni rá.

Dr. Falus Ferenc, egykori országos tisztifőorvos arra hívta fel a figyelmet, hogy az influenzajárvány legalább három-négy hétig tarthat még, ezért céltudatosnak kell lenni. Kifejtette, aki köhög, tüsszent, takarja el a száját és az orrát, naponta többször mosson kezet.  Hozzátette, mindössze a betegek tíz százalékánál észleltek emésztéssel összefüggő tüneteket, a koronavírus tehát elsősorban cseppfertőzéssel terjed, és két méteren túl nem fertőz. Hangsúlyozta: a fertőzés a szemen keresztül is bejuthat a szervezetbe, ezért a maszkok sem védenek minden ellen. Egyelőre azonban nem tudják, hogy a vírus menyire életképes, és meddig fertőz. Kiemelte, csomagot továbbra is lehet rendelni Kínából és kínai étterembe és boltba is nyugodtan járhatunk. A jelenlegi becslések szerint négyszázezer fertőzést regisztráltak világszerte, és habár a nyárra csökkenhet a fertőzések száma, a vírus nem fog eltűnni, ezért úgy véli, törekedni kell a hazai oltóanyag és gyógyszer előállítására.