Óvatosan a nyerszöldség-diétával!

A ketogén diéta mellett a XXI. század másik népszerű étrendje az úgynevezett nyers diéta, melynek követői kizárólag növényi eredetű táplálékokat fogyasztanak, azokat is lehetőleg hőkezelés (főzés, sütés) nélkül. Akkor azonban, ha valaki csak egy élelmiszercsoportból fogyaszt ételeket, kérdéses, hogy minden szükséges tápanyaghoz hozzájut-e a szervezete.

Fotó: XV Média, Nagy Botond

A nyers diétáknak különböző változatai vannak, leggyakrabban bármilyen növényi eredetű étel fogyasztható (zöldségfélék, gyümölcsök, gabonafélék, magvak), azonban vannak, akik vagy csak zöldséget, vagy csak gyümölcsöt fogyasztanak, illetve van, hogy heti egy-két zöldség- és/vagy gyümölcsnap tartásáról van csak szó.
– Az étrend legnagyobb hátránya, hogy nagyon szélsőséges, főleg ha valaki csak egy élelmiszercsoportból válogat. A kizárólag növényi eredetű táplálékot tartalmazó étrendek nagyon nagy körültekintést igényelnek, és erősen kétséges, hogy ilyen módon minden tápanyaghoz megfelelő mennyiségben hozzájuthatunk-e – mondja Szabó Krisztina dietetikus.
Ilyen esetben a szervezetbe tabletták formájában kell bevinnünk azokat a tápanyagokat, amik gyakran megtalálhatóak a növényekben is, azonban nem megfelelő mennyiségben, vagy a felszívódásuk hatásfoka nem kielégítő. Leggyakrabban B12-vitamin, a vas, a kalcium és a cink hiánya fordulhat elő.
Éppen ezért a kizárólag növényi eredetű étrendeket a szakember egészségügyi szempontok alapján nem javasolja. – Ha valaki mégis szeretne ilyen étrendet hosszú távon követni, mindenképpen konzultáljon dietetikussal, illetve kezelőorvosával – tanácsolja.
Szabó Krisztina végül hozzáteszi: – Az egyébként változatos étrendbe beépítve a növényi eredetű táplálékok fogyasztása mind nyersen, mind hőkezelt formában mindenki számára erősen ajánlott.