Örömtánctól a tornáig

Nyitott ajtó várja az érkezőket augusztus 3-tól az ESZI Területi Gondozás mindhárom telephelyén, amely az idősek nappali ellátását végzi. Rákospalotán az Arany János utcában, Pestújhelyen a Klebelsberg Kunó utcában, Újpalotán pedig a Kontyfa utcában.
Csaknem öt hónap után nyitnak újra az idősklubok, hiszen a járványügyi veszélyhelyzet alatt ezeket nem lehetett látogatni, csakis otthoni ellátást kaphattak a rászorultak.
„Jaj, nagyon boldogok vagyunk!” – kommentálta a közös klubprogramok beindulását az Arany János utcában Vargáné Kosztoláncsik Franciska, az egyik legaktívabb klubtag. Elárulta, alig bírták az otthonmaradást, amint lehetett, szabadtéri programokat szerveztek maguknak. A közösségi oldalakon is élénk kommunikációt folytató csoportjuk hol a Hármashatár-hegyre, hol a Velencei-tóhoz, hol pedig a Kopaszi-gáthoz kirándult. Most pedig – élve a lehetőséggel – éppen az újrainduló foglalkozásokon, a senior örömtáncon vagy az ülőtornán vesznek részt.

Fotó: XVMÉDIA, Nagy Botond

A szolgáltatások működtetése persze számos óvó- és védőintézkedéssel jár. Az ESZI-nek követnie kell az illetékes minisztérium, a tisztifőorvos, valamint a kerületi önkormányzat határozatait, előírásait. Miután az idősek koruk vagy állapotuk miatt a koronavírus kiemelt rizikócsoportjába tartoznak, így csak szigorú feltételekkel vehetnek részt a foglalkozásokon.
Az ESZI Területi Gondozás egységvezetője, Katonáné Jordáki Ildikó hosszasan sorolta a bevezetett intézkedéseket. „A nappali ellátás első igénybevételekor az idősekkel megismertetjük az óvó- és védőintézkedéseket, melyeket a házirendünk tartalmaz. Érkezéskor nyilatkozniuk kell, hogy nem kerültek kapcsolatba járványügyi kockázatot jelentő személlyel. Minden látogatónál lázat mérünk, és csak azok vehetnek részt a programokon, akiknek a testhőmérséklete nem éri el a 37 Celsius-fokot. Kézfertőtlenítést kérünk, és javasoljuk mindenkinek az arcmaszk használatát, amelyet egyébként gondozóink egész nap viselnek.”
Persze ez nem olyan könnyű viselet a torna alatt! Bár minden résztvevő – nagyon fegyelmezetten – maszkban érkezett az első hét foglalkozásaira, azért a torna vagy más sportprogram alatt nehéz volt a levegővétel a maszkban, nem mindenki bírta. Éppen ezért nagyon odafigyelnek mindenhol a kétméteres védőtávolság betartására. Ez viszont óhatatlanul maga után vonja a létszám csökkenését. A legtöbb programon csak 12-15 fő tud részt venni, az ülőtornán összesen 20 széket tudtak elhelyezni az egybenyitott ebédlőben és társalgóban. A nagy érdeklődés miatt persze több csoportra kellett bontani az összeszokott társaságot, így nem egyszerre, hanem egymás után végzik a tornát. Amely persze nem olyan intenzív, mint gyerekkorunk tévétornája, de a szlogen még mindig igaz: „Egy kis mozgás mindenkinek kell!”
„Ez olyan, hogy kezdjük a vállmozgatással, karmozgatással. Amikor azt már jól megtornáztattuk, akkor utána jön a hasizomgyakorlat. Van, amikor felállunk, és egyensúlygyakorlatokat végzünk, mert az időseknél nagyon nagy probléma ez az egyensúlydolog. Ilyenkor állva ringunk például. Nagyon jó, nagyon szeretjük!”
Nagy sikerrel indult újra Katonáné Zsu vezetésével a senior örömtánc is, ahol óvatosságból most csak olyan táncokat ropnak, amelyekben nem érnek egymáshoz a táncpartnerek. Persze aki sporttal akarja lefárasztani magát, az választhatja a pingpongot is, de a másik két idősklubban lehetőség van a közös éneklésre vagy akár a szabadtéri jógára is. A lehetőség tehát adott, most már csak élni kell vele.