Online karateverseny

A karate az első sportág, amely megtalálta a módját a karanténban történő versenyzésnek. A karateprogramok.hu internetes portál működtetője, Gali Csaba ugyanis kitalálta, illetve a Magyar Karate Szövetséggel karöltve meg is szervezte az első online formagyakorlat (kata) versenyt, amelyet első ízben húsvétkor bonyolítottak le.

A karatesportban két versenyszám létezik, a küzdelem és a formagyakorlat, mind a kettőhöz két ember kell, ám az utóbbiban az igazihoz közelítő versenyhelyzetet online is meg lehet teremteni.

Az első online formagyakorlat-versenyen gyermek-, ifjúsági, kadet, junior- és felnőtt- korosztályokban lehetett indulni. A résztvevők a szabályoknak megfelelően karateruhában mutatták be formagyakorlataikat (katáikat), amelyeket az MKSZ hivatalos bírói pontoztak. A hagyományos versenyekhez képest a különbség csupán annyi volt, hogy ki-ki otthonról végezte a maga tevékenységét: a versenyzők a szobájukban, a házuk kertjében vagy az edzőtermükben mutatták be a katákat. A versenyen 23 sportoló vett részt, akik közül többen már korábban is szép sikereket értek el rangos nemzetközi karateviadalokon. Az első online karateversenyen pedig rögtön egy kerületi siker is született: az MTK karatésa, Takács Eszter ugyanis a 12–13 éves kategóriában aranyérmes lett.

A versenyt követően több klub is kérte, hogy legyenek még ilyen alkalmak. A tervek szerint – amíg a járvány miatt nem lehet hagyományos versenyeket rendezni – minden hétvégén online fogják összemérni a tudásukat a hazai karatésok.