Olcsóbban többet és jobbat

Az alapvető élelmiszerek ÁFA-jának 5 százalékos csökkentéséért kezdett aláírásgyűjtésbe a Lehet Más a Politika (LMP) párt. A kampány egyik első állomását Újpalotán, a Vásárcsarnokkal szemben tartották, ahol Lengyel Szilvia, az LMP Országos Elnökségének tagja és Szilvágyi László önkormányzati képviselő tartott közös sajtótájékoztatót.

– Az LMP szerint a megfizethető élelmiszerek mindenkinek járnak – mondta Lengyel Szilvia, az LMP agrárpolitikusa. – A jelenlegi 27 százalékos ÁFA miatt azonban nem beszélhetünk megfizethető élelmiszerekről, ezért szeretnénk az ÁFA-csökkentést kezdeményezni. Ha ez nem valósul meg, akkor a létminimum környékén élők asztalára csak gyenge minőségű egészségtelen élelmiszerek jutnak. A kampány során az ország számos pontján gyűjtjük az aláírásokat, amit online is várunk az afacsokkentest.hu oldalon a támogatóktól. 

Az LMP azt szeretné, hogy ugyanannyi pénzből több és jobb minőségű élelmiszereket tudjanak vásárolni a lakosok.

video

– 2014-ben a mi javaslatunkra elkészült a kerület szociális térképe – tette hozzá Szilvágyi László. – Ebből kiderül, hogy a XV. kerületben sok a kisnyugdíjas, akik számára napi problémát jelent a szükséges élelmiszerek megvásárlása. Ők a jövedelmük kétharmadát élelmiszer-vásárlásra fordítják, s ha sikerülne az ÁFA-t csökkenteni, sokkal több pénz maradhatna a zsebükben. A cél érdekében a városrészben több helyszínen és időpontban fogunk még aláírásokat gyűjteni, és arra buzdítanék mindenkit, hogy vagy a standokon, vagy online támogassa ezt a kezdeményezést! Mert csak összefogással tudunk nyomást gyakorolni a kormányra.