Okosító és nyugtató mese

Nemcsak a nyugodt alvás, hanem a fantázia, a képzelőerő serkentése, sőt a tanulás miatt is nagyon fontos a gyermeknek az esti mese, még a kis­iskolásoknak is – hívja fel a ­figyelmet Dr. Szakács Katalin klinikai gyermek-szakpszichológus.

Ahogy előző lapszámunkban írtuk, a kisiskolás gyermeknek a megfelelő mennyiségű és minőségű alvás mind a tanulás, mind az idegrendszer fejlődése, mind pedig a gyermeket érő rengeteg új élmény feldolgozása miatt fontos. Ahhoz pedig, hogy gyermekünk könnyen és jól aludjon el, nélkülözhetetlen a mese.

Fotó: XV Média, Nagy Botond

Fotó: XV Média, Nagy Botond

– Az esti mese nem azt jelenti, hogy az ágyba mellébújva bekapcsoljuk neki a telefonunkon vagy a táblagépen például a Mézga Gézát, és megnézzük együtt. A mesélés egyik célja, hogy a gyermek ellazult állapotba kerüljön. Ezért ne képeskönyvet válasszunk, mint ahogy az is fontos, hogy ne izgalmas történetet olvassunk fel neki – tanácsolja a szakember.
A mesét feszültségoldásra is használhatjuk. Ha például tudomást szerzünk a nap folyamán a gyermeket az iskolában ért konfliktusról, kitalált történettel és szereplőkkel megnyugtató megoldást kínálhatunk neki.
A mesehallgatás hozzásegíti a gyermeket ahhoz, hogy finomodjon az a képessége, amely során a hallott szövegből azonosítani tudja a hangokat. Ez a készség az olvasás- és írástanulás szempontjából nagyon lényeges. Kutatások igazolják, hogy azok a kisgyermekek, akiknek szülei rendszeresen mesélnek, az iskolában mérhetően jobb osztályzatokat kapnak, mint azok, akik számára az esti mese elmarad vagy nem élő szóban hallgatják.