Nia, amit ki kell próbálni

A Nia tánc szintén az Egyesült Államokból eredő, egy Debbie Rosas és Carlos AyaRosas nevű házaspár által több mint 30 évvel ezelőtt kidolgozott fitnesszprogram. A módszer 9 különböző mozgásforma (köztük a thai chi, a modern tánc, a jazztánc, a jóga, az aikidó és a taekwondo) harmonikus ötvözete.
A harcművészetek segítenek az erő megtapasztalásában, kiválóan alkalmasak a felgyülemlett feszültség levezetésére, míg a táncos elemek segítenek megélni a mozgás szabadságát, kreatív kifejezését.
A Nia gyakorlása segít abban, hogy az ember jól érezze magát a bőrében, megismerje és fejlessze képességeit, testtudatát. Emellett javítja az állóképességet, a mozgáskoordinációt, a testtartást, erősíti az izomzatot, elősegíti a fogyást. Ahogy általában a tánc, így ez a mozgásforma is oldja a feszültséget, életörömöt ad, energiával tölt fel, felszabadítja a testet és a lelket, és még az ízületeket is kíméli.
A módszer ajánlott menstruációs problémákkal, menopauzával, depresszióval, illetve ízületi betegséggel küszködőknek. Segít a szülés utáni regenerálódásban és műtétek utáni rehabilitáció esetén is.
Jó hír, hogy a Niát kortól függetlenül bárki elkezdheti, hiszen nem igényel előképzettséget vagy bármilyen edzettségi szintet. Speciális felszerelésre sincs szükség, elegendő kényelmes nadrág és felső, mivel a táncot mezítláb járják.