Nem csak az autósokat érinti a változás!

Fotó: XV Média, Nagy Botond

Fotó: XV Média, Nagy Botond

Az Európai Unió környezetvédelmi előírásaihoz igazodva idén januártól hazánkban is megváltozott a ­95-ös motorbenzin összetétele. A korábbi „E5” jelölést felváltotta az „E10”, így az intézkedéssel Magyarország is csatlakozott a környezetbarát üzemanyagot használó államokhoz. A régi – 20 éves vagy annál idősebb – ­autók használóinak célszerű ellen­őrizni, hogy lehet-e kocsijukba az új üzemanyagból tankolni – írta az MTI.

A kormány november végén jelentette be, hogy január 1-jétől nőni fog az üzemanyagokban a biológiai eredetű összetevők aránya; a 95-ös oktánszámú benzin bioetanol részaránya legalább 6,1 százalékra, míg a dízelhez kevert biodízel minimális részaránya 6,4-ről 8,2 százalékra.
Grád Ottó, a Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára az MTI-nek elmondta, hogy már több európai uniós országban is átálltak a magasabb bioetanol-tartalomra, és a tapasztalatok szerint ez nem okozott műszaki problémát. Megjegyezte ugyanakkor, hogy esetleg a régi típusú gépkocsiknál szükség lehet a járműre vonatkozó előírások ellenőrzésére. (A veszélyeztetett autók listáját a totalkar.hu oldal is összegyűjtötte.)
A változás azonban nemcsak az autótulajdonosokat érinti, hanem mindazokat, akiknek benzinnel működő kerti kisgépe van. Az egyik legnagyobb gyártó cég azt javasolja, hogy a megvásárolt új üzemanyagot 30 napon belül el kell használni.
Ennek oka, hogy a bioeta­nol megköti a levegő nedvességét, így a túl sokáig tárolt üzemanyag szétválik, a víz az üzemanyag aljára kerül. Ez pedig működési zavarokat, de akár súlyos károsodásokat is okozhat a gépben. Tudni kell azt is, hogy az ilyen üzemanyag alapos felrázás után sem használható fel.