Nem a képviselőkön múlik, hogy nincs költségvetés

A testületi ülés után tartott sajtótájékoztatót Dr. Pintér Gábor, a Fidesz-KDNP polgármesterjelöltje szeptember 13-án. Beszélt a költségvetés beterjesztésének elmaradásáról és az átfogó intézményfelújítási elképzelésükről is.

„A héten egy újabb képviselő-testületi ülésen vagyunk túl, de a napirendek között nem szerepelt a 2019-es költségvetés” – mondta a polgármesterjelölt. Arra is kitért, hogy az utóbbi 4 hónapban a képviselők egyáltalán nem tárgyaltak az idei büdzséről. „Ha egy polgármesternek nincs többsége a testületben, akkor nem egyoldalúan kell költségvetési tervezeteket benyújtani, hanem a képviselőkkel egyeztetni kell, hogy milyen tartalommal tudnák azt támogatni” – hangsúlyozta a jelölt. Arra is kitért, készen állnak, hogy az októberi 13-i választásokat követően azonnal megalkossák a költségvetést, és a büdzsé hiányából adódó hátrányokat orvosolni fogják.

Fotó: XV Média, Nagy Botond

Fotó: XV Média, Nagy Botond

A tájékoztatón az augusztusi konzultációjuk is szóba került, amiről kifejtette: a lakosságtól 11 kérdésre vártak választ, és – várakozásukat felülmúlóan – több mint 7200 háztartásból küldték vissza az online vagy papíralapon kitöltött kérdőívet. A kiértékelésből kiderült például, hogy a válaszadók 99 százaléka nem tartja jónak, hogy a költségvetés tartalmazza a politikai vezetők jutalmát. Elsöprő többség szerint fontos lenne egy átfogó útfelújítási program, és a büdzsének minden évben tartalmaznia kellene legalább egy bölcsőde, óvoda, iskola teljes körű felújítását.

Dr. Pintér Gábor azt is elmondta, hogy tavaly listát írt a tankerületi igazgatónak, milyen felújításokra vagy kisebb beruházásokra lenne szükség a nagyon rossz állapotban levő iskolákban. Ennek több elemét befogadta a vagyonkezelést ellátó tankerület, és megvalósult többek között a Bogáncs utcai intézmény felújítása is.

Az őszi voksolásról dr. Pintér Gábor kifejtette, hogy sokan szeretnék úgy beállítani a kerületi önkormányzati választást, mintha arról kellene dönteni, ki elégedett a központi kormányzat intézkedéseivel és ki nem. Azok, akik ezt kerületi szabadságharcként élik meg, valójában békétlenséget szítanak. „Ezzel szemben polgármesterjelöltként egy békésen építkező, fejlődő kerületet szeretnék. Ha engem megválasztanak, akkor a XV. kerület valamennyi lakosának a polgármestere szeretnék lenni.”