Nagy munkában a nagycsaládosok

Nehéz, de munkával teli hónapok állnak a Nagycsaládosok Újpalotai Egyesülete mögött. Perczel Tímea, az egyesület tavaly megválasztott elnöke szerint már ráférne egy kis pihenés a tagokra.
– Most is „pihenünk”, hisz az utolsó, ötödik turnusunk is telt házas volt az idei nyári napközis táborunkban – mondta Tímea. – Az egészségügyi helyzet miatt nagyrészt Újpalotán (az Árendás közben) táboroztunk, de a programjainkkal megpróbáljuk minél színesebbé varázsolni a napokat a gyerekek számára.

Fotó: XVMÉDIA, Nagy Botond

 

A Nagycsaládosok Újpalotai Egyesülete harmadik éve vesz részt az Erzsébet Alapítvány Erzsébet-táborok programjában. Ennek köszönhetően Zánkára, Fonyódligetre, sőt egy alkalommal még Erdélybe is eljuthattak már a XV. kerületi gyerekek.
– Idén nem rendeztek ilyen, ott alvós tábort, ám támogatták a napközis rendezvényeket. Ebből a támogatásból, illetve az egyesület hozzájárulásából hetente körülbelül 30 gyereknek sikerült tartalmas időtöltést nyújtanunk – tette hozzá Tímea.
A táborozó gyerekek a szervezők jóvoltából sportolhattak, strandolhattak, kirándulhattak, cirkuszba mehettek, megtekinthették a Parlament épületét – ez utóbbi programban Hajdu László országgyűlési képviselő volt a kalauzuk –, az Olimpiai Parkot és az Esztergomi Bazilikát is.
– Az egyesületünket egy erős, összetartó, jó közösség alkotja. A vírus előtt körülbelül 110 családdal álltunk szoros kapcsolatban, amely létszám az elmúlt hónapokban nemhogy csökkent, hanem inkább nőtt – mondta az egyesület elnöke.
Köszönhetően annak, hogy a járvány miatt sokan elveszítették az állásukat, emiatt segítségre szorultak.
– Korábban a Magyar Élelmiszerbank Egyesület segítségével heti öt alkalommal osztottunk élelmiszert a rászorulóknak, ám a járvány alatt a hét minden napján igény merült fel az adományokra. És nemcsak a klubtagok kerestek bennünket, hanem olyan családok is, akikkel korábban nem volt kapcsolatunk. Így történt, hogy mára már 135 családdal, azaz körülbelül 550 fős tagsággal rendelkezünk – büszkélkedett Tímea.
Március 16-tól nagyot változott a világ az egyesülettel is. A legtöbb programjukat le kellett állítaniuk, csak az ételosztáson keresztül tudtak kapcsolatot tartani az egyesületi tagokkal. Azt is csak a biztonsági előírások maximális betartásával és betartatásával – kötelező volt a száj­maszk viselete, a kézfertőtlenítés, a csomagokat egy ablakon keresztül adták ki, a rászorulók pedig ötperces időközönként érkezhettek az Árendás közi elosztóponthoz.
– Augusztus végén sem pihentünk, mert a legtöbb családnak gondot jelent az iskolakezdés, amiben segítettünk. A fóti és a dunakeszi bevásárlóközpontokban négy héten át tartó tanszergyűjtést szerveztünk, illetve minden lehetséges módot megragadtunk, hogy az iskolakezdést támogatni tudjuk a tagjaink számára – tájékoztatott Tímea.
Szerencsére az „akciókban” a Nagycsaládosok Újpalotai Egyesülete nincsen egyedül. A közelmúltban például a Palota Sport és Darts Kocsma szervezett egy jótékonysági dartsversenyt az egyesület számára.
– A legnagyobb gondot a digitális eszközök beszerzése jelenti. A mi családjaink ugyanis nem rendelkeznek a digitális oktatáshoz szükséges feltételekkel. Tavasszal egyéni támogatótól, illetve saját költségvetésből sikerült néhány laptopot beszereznünk, ám ha ősszel is ott folytatódik az oktatás, ahol tavasszal abbamaradt, bajban lehetünk – mondta az egyesület elnöke.
Perczel Tímea elmondta, üdvözítőnek találja, hogy a kerületi önkormányzat 50 ezer forinttal támogatja a rászoruló családok laptopvásárlását, mely lehetőséggel, remélhetőleg, sokan élni tudnak majd.
A Nagycsaládosok Újpalotai Egyesülete a nagycsaládok mellett a rászorulóknak is segítséget jelenthet. A 135 család között megtalálható a nyolcgyermekes família és az egy gyermekét egyedül nevelő édesanya is. A fiatalok mellett idősebbeket is a tagjaik közt tudhatnak. A vírus első hulláma idején körülbelül 25 idősnek és nagycsaládosnak nyújtottak segítséget azzal, hogy heti három alkalommal élelmiszert vittek hozzájuk.

A Nagycsaládosok Újpalotai Egyesülete ingyenes ruhaosztást tart a lakosság részére szeptember 19-én, szombaton 9–12 óra között az Árendás köz 2–4. szám alatt. Bejárat a Szobabérlők háza mögött.