Múzeumok Éjszakája 2021

Fordulópont címmel, a pandémia utáni újranyitás jegyében rendezik meg az idei Múzeumok éjszakáját. Június 26-án kerületünkben is számos programmal várja Rákospalota, Pestújhely és Újpalota Helytörténeti Gyűjteménye az érdeklődőket.

Gyermekek délutánja – Kézműves foglalkozás a múzeumkertben

  1. június 26. 15:00 – 16:00

Szeretettel várják a kicsiket és nagyokat egy kötetlen kézműves foglalkozásra a múzeumkertben.

Előzetes regisztráció szükséges: kis.emoke@rakospalotaimuzeum.hu email címen!

korosztály: 6 éves kortosztálytól

létszám: maximum 25 fő

Előzetes regisztrációhoz- és védettségi igazolványhoz kötött program! 

Amennyiben kérdése van a 06/70 332-32-25 számon, vagy a mail@rakospalotaimuzeum.hu email címen érdeklődhet.

 

Kovács Zoltán népi iparművész, kosárfonó szakoktató bemutatkozása

  1. június 26. 15:45 – 16:00

Kovács Zoltán népi iparművész, kosárfonó szakoktató vezetésével bemutatkozik a Kosárfonó workshop a Rákospalotai Múzeum udvarán. A rövid előadás során a kosárfonás technikáját mutatjuk be az érdeklődők számára.

Az előadás NEM regisztrációhoz kötött!

A belépéshez védettségi igazolvány szükséges.

Érdeklődni a 06/70 332 32 25 telefonszámon, illetve mail@rakospalotaimuzeum.hu email címen tudnak.

 

Gyermekek szabadulószobája

  1. június 26. 16:00 – 16:30

Előzetes regisztráció szükséges: kis.emoke@rakospalotaimuzeum.hu email címen!

“…Jankó Elemér fülig szerelmes Madarász Adeline-be, de édesapja nem engedi a kapcsolatot. A fiatal fiú karikatúrákat készít, és ezzel kihúzza a gyufát a nagyuraknál, el kell hagynia az országot. Ugyan el telt 30 év, de Elemér még mindig a fiatalkori szerelmét Adeline-t kéri meg hogy segítsen neki. A fiatalember most bujdokol, nagy sietségében nem tudta az elrejtett pénzeit összeszedni. Az instrukciói segítségével a játékosok megtalálják a 5 db tallért amivel Elemér kijuthat az országból, talán még a szerelmi kapcsolat Adeline és közte a reményből valósággá válik.”

Korosztály: 8-12 éves korosztály

Létszám: maximum 20 fő

A program előzetes regisztrációval és védettségi igazolvánnyal látogatható!

További információk: a 06/70 332 32 25 telefonszámon, és a mail@rakospalotaimuzeum.hu email címen kérhető!

Gábor Enikő fotóművész “Fordulópont” című kiállításmegnyitója

  1. június 26. 17:00 – 18:00

Szeretettel meghívja Önt Rákospalota, Pestújhely és Újpalota Helytörténeti Gyűjteményébe a Múzeumok Éjszakája keretében megrendezett Gábor Enikő fotó “Fordulópont” című kiállításának megnyitójára 2021. június 26-án, szombaton 17.00 órára.  Köszöntő beszédet mond: Bezerédi Erika a Csokonai Kulturális Központ igazgatója, a kiállítást megnyitja: Kis Emőke művészettörténész. Közreműködik: Gyárfás trió.

A kiállítás megtekinthető 2021. július 31-ig a múzeum nyitvatartási idejében.

További információk: Tel.:+36 70 332 3225 E-mail: mail@rakospalotaimuzeum.hu

weboldal: www.rakospalotaimuzeum.hu

A kiállítás védettségi igazolvánnyal tekinthető meg!

 

Gyárfás Trió koncertje

  1. június 26. 17:30 – 18:30

Gyárfás István (vagy ahogy a legtöbben ismerjük: Gyafi) több mint 30 évvel ezelőtt alapította első gitár-bőgő-dob összeállítású trióját, amely azóta is folyamatosan működik. A zenekar játékát swinges lüktetés, színekben és tempóváltásokban gazdag előadásmód jellemzi, mely a bebop stíluselemeit hordozó, virtuóz szólókkal társul. Szívesen dolgoznak fel a swingkorszak legendás nagyzenekarainak sikerdarabjaiból, de szerepel repertoárjukon számos, napjainkban ritkán hallható jazz standard is, valamint több saját szerzemény is. 2013-ban Gyárfás Istvánt választották az év jazz gitárosának a jazzma.hu, a legrangosabb magyar jazz-szaklap olvasói, 2014-ben és 2015-ben pedig ugyanott a kritikusok szavazásának győztese lett. 2016-ban a mind a kritikusok, mind az olvasók és a jazz-muzsikusok is egyaránt őt választották az év gitárosának. Munkásságáért 2015-ben a legrangosabb szakmai életmű-díjjal,a Szabó Gábor díjjal tüntették ki.

A program előzetes regisztrációhoz NEM kötött!

Védettségi igazolvánnyal látogatható!*

További információk: a 06/70 332 32 25 telefonszámon, és a mail@rakospalotaimuzeum.hu email címen kérhető!

Tárlatvezetés a Palota földjén című állandó kiállításban

  1. június 26 18.00-19.00

Fotók: XVMÉDIA

“Palota területe már az őskorban lakott volt. A település nevét először egy 1347-es oklevélben említik. A török uralom idején a vidék szinte teljesen elnéptelenedik, de az első népszámlálás idején (1784-87) már 900 lakosa van. Az 1846-ban megnyílt Pest-Vác vasútvonal, mely a települést is érintette jelentős változásokat hozott, és a gazdálkodásból, növénytermesztésből élő községből hamarosan város lett. A polgárosodással egyesületek, egyletek, társaságok szerveződtek, céljaik, érdekeik a helyi társadalom átalakulásaival párhuzamosan formálódtak. Villasor, lakótelepek (nemcsak Újpalota), iskolák, vendéglők, emlékművek, gyárak – mind Palota sokszínűségét jelképezik. Itt működött a Liwa-malom, amely Rákospalota legrégebbi ismert őrlőmalma, mely Budapest utolsó működő vízimalma volt. A sokszínűséghez a felekezetek és templomaik is hozzájárultak. A kiállítás megemlékezik azokról a jeles palotaiakról, akik életük és tevékenységük révén szorosan kapcsolódnak a településhez. 215 tárgy, 180 négyzetméteren – festmények, grafikák, fotók, domborművek, tárgyak, dokumentumok, ereklyék. Palota múltja és jelene, melyek jövőjének alapját adják.”

A tárlatvezetést tartja: Artnerné Dudás Zsuzsanna, a Rákospalotai Örökségünk Egyesület alelnöke

létszám: maximum 30 fő

Előzetes regisztrációhoz kötött és védettségi igazolványhoz kötött program!

További információk: mail@rakospalotaimuzeum.hu Tel.:06/70 332 32 25

Tárlatvezetés Széchenyitelep-Pestújhely Aranykönyve című új állandó kiállításban.

június 26. 19.00-20.00

 2020. november 21-én az Anno Művészeti Hét keretében nyílt meg „Széchenyitelep-Pestújhely Aranykönyve – Helytörténeti kiállítás a település 50 évéről” című új állandó kiállítása Rákospalota Pestújhely és Újpalota Helytörténeti Gyűjteményében. Az új „Pestújhelyi-szoba” megálmodója Ádám Ferenc történész kiemeli, hogy a község önállósulásának 25. évfordulója tiszteletére megjelent Pestújhely Ezüstkönyvére reflektálva szerette volna bemutatni Széchenyitelep-Pestújhely hőskorát, Pestújhely Aranykönyve címmel. A kiállítás Pestújhely neves alakjait, a község kialakulásának sajátos helyzetét, kultúrájának gazdagságát mutatja be.

létszám: 30 fő maximum

A tárlatvezetés előzetes regisztrációhoz és védettségi igazolványhoz kötött.*

Előzetes regisztrációhoz kötött és védettségi igazolványhoz kötött program!

További információk: a mail@rakospalotaimuzeum.hu email címen, vagy a 06/70 332 32 25 telefonszámon.

A programok változás jogát fenntartják!