Modern klasszikusok

Több szempontból is különleges Clarice Lispector Minden történet című novelláskötete, a magyar olvasók szó szerint egyszerre vehetik kézbe a manapság újra felfedezett szerző minden történetét. Kelet-európai szülők gyermekeként Brazíliában nőtt fel, de diplomata férjének köszönhetően bejárta a világot is.

Az életművére talán a legjellemzőbb, hogy kortalannak tűnik. Örök igazságokat ismert fel, és ezeket kortárs stílusban vetette papírra, szinte hihetetlen, hogy több mint negyven évvel ezelőtt hunyt el. A történetek főszereplői között van férfi és nő vagy gyerek, sőt sok állat is középpontba kerül. Olvashatunk tyúkról, aki úgy menekült meg a levesesfazéktól, hogy ijedtében tojt egy tojást. Megjelenik a férjét elhagyó, majd hozzá visszatérő háziasszony és az édeshármast tragikus végkifejletűvé változtató kitartottak. „Azonban a múlt házával nem lehetett játszani. Most, még kisebbre zsugorodva előtte, az volt az érzésük, csak eljátszották, hogy ifjak és vigasztalanok, és elküldték az üzenetet. Most, megrettenve, végre megkapták, amit veszélyesen és meggondolatlanul kértek: valóban elveszett fiatalok voltak. Ahogy az idősebb emberek mondanák, »azt kapták, amit megérdemeltek«.”
Felejthetetlen a nyolcvankilenc éves nagymama születésnapi ünnepsége, ahol a családtagok váltakozó monológjából a szokásos családi összejövetelek mindenkinek ismerős frázisai hangzanak el. A kötet vége felé a realista novellák némelyike kezd elszakadni a valóságtól. Például olvashatunk a szűzen terhessé váló Maria das Dores-ről és fiáról, akit Jézushoz hasonlít az anya, de azt nem tudjuk meg, hogy neki felnőttként végig kell-e járnia majd a keresztutat. Mindenkinek ajánlom ezt a nagyregény méretű novelláskötet, aki klasszikus és egyben modern novellákat szeretne olvasni.
(Clarice Lispector: Minden történet; Magvető, 2018; 4999 Ft)