Mit egyen a gyerek?

A gyerekekkel sokszor nehéz dolgunk van, ha táplálkozásról van szó, főleg ha egészséges táplálkozásról. Vannak kivételes esetek, olyan csemeték, akik megeszik még a brokkolit is, de sajnos nem minden szülőnek van ilyen könnyű dolga, úgyhogy sokszor az összes kreativitásunkat be kell vetni, hogy legalább részsikereket elérjünk.

Fotó: XV Média, Nagy Botond

Fotó: XV Média, Nagy Botond

Nagyon fontos, hogy a család táplálkozási szokásait úgy alakítsuk, hogy az megfeleljen az egészséges táplálkozás alapelveinek, hiszen nem várhatjuk el a gyermektől, hogy egye meg a zöldséget, ha mi magunk sem fogyasztjuk el azt.
– A növekedésben lévő szervezet számára kiemelkedően fontos, hogy minden tápanyag megfelelő mennyiségben legyen jelen az étrendben. Ezt napi ötszöri étkezéssel, változatos táplálkozással tudjuk biztosítani. Ahhoz, hogy bővíteni tudjuk válogatós gyermekünk étrendi palettáját, minél többféle étellel, különféle elkészítési módokkal kell megismertetni – mondja Szabó Krisztina dietetikus.
Ha a gyermek iskolai étkeztetésben részesül, egy kis teher lekerül a szülő válláról, de még mindig problémát jelenthet, hogy mit csomagoljon tízóraira, uzsonnára, hiszen nagyon fontos, hogy ne üljön éhesen az iskolapadban a gyermek. Az éhség csökkenti a koncentrációt, ami hosszabb távon a tanulmányi eredmények romlásához is vezethet.
– Csomagoljunk szendvicseket, gyümölcsöt, olajos magvakat, korpás kekszet! Próbálkozzunk minél többféle termékkel, ha a sötét színű, magvas kenyér tiltólistás, tegyünk be korpásat! Több kis szendvics jobb, mint egy nagy, hiszen lehet, hogy tízórai időben nem olyan éhes, de később jól jönne a szendvics másik fele, vagy éppen pár szem keksz, amit az alma mellé csomagoltunk, ha sokáig tart a délutáni szakkör vagy sportfoglalkozás – ajánlja a szakember, hozzátéve: – Az étkezés mellett a folyadékfogyasztásról se feledkezzünk meg, minden reggel töltsük meg a kulacsát friss ivóvízzel!