Mesés nap Újpalotán

Minden év szeptemberének utolsó napján a Magyar Népmese Napját ünnepeljük 2005 óta. A dátum nem véletlen, hisz a hazai meseirodalom egyik, hanem a legnagyobb alakja, Benedek Elek is ezen a napon született. Ráadásul idén 160 évvel ezelőtt, így mesenap fő szervezője, a Magyar Olvasástársaság még a megszokottnál is nagyobb országos programsorozatot szervezett. Ehhez pedig első ízben az újpalotai László Gyula Gimnázium és Általános Iskola is csatlakozott.

– Nemcsak az alsósoknak, akiknek a tanítóink szoktak mesélni, hanem a felsősöknek és a gimnazistáknak is fontos a mese – mondta Bäckné Kremm Andrea, az intézmény vezetője a Magyar Népmese Napján. – A mese két éve már az érettségin is tételként szerepelt, így a fakultációkon is sokat foglalkoztunk vele.

A szeptember 30-i Mesegombolyító rendezvényen azonban még inkább a mesének jutott főszerep a lila iskolában. Egyrészt azért, mert a pedagógusok aznap az átlagnál jóval többet meséltek a diákoknak, másrészt, mert a délelőtti foglalkozásokat is a mesékhez igazították. Így a gyerekek nemcsak hallgatták, hanem el is képzelték a meséket, melyeket később maguk illusztráltak vagy a pedagógusokkal másként is feldolgoztak.