Megújuló közterületeink

A koronavírus alaposan felülírja kerületünk idei költségvetését. A járvány miatt sok, előre nem látható kiadása, költsége keletkezett az önkormányzatnak. Források átcsoportosítása szükséges annak érdekében, hogy a leginkább rászorulókon most segíteni lehessen. Ez azonban nem jelenti azt, hogy az élet ne menne tovább. A mostani nehéz időkben is megvalósuló fejlesztésekről kérdeztük Tóth Imre alpolgármestert.

A Páskomliget utca 2–4. szám előtt folytatódik a közterület rendezése Fotó: XVMÉDIA, Vargosz

Az önkormányzat városüzemeltető cége, a Répszolg folyamatosan végzi azokat a munkákat, amelyekre a rendelkezésre álló források lehetőséget biztosítanak. Több olyan fejlesztés megvalósult, amelyeket már tavaly is terveztünk, de a költségvetés hiánya miatt az idei évre csúsztak át. Ilyen például a Sződliget utcai fasor-rekonstrukció, ahol az elöregedett, beteg fák helyére csaknem 90 darab új fát ültettek az elmúlt hetekben. A nyár egyik fontos feladata lesz ezeknek a csemetéknek az utógondozása, öntözése. A fasor-rekonstrukcióra nettó 19,6 millió forintot költött az önkormányzat – tudtuk meg Tóth Imrétől.

Elkészült a Veresegyház utca teljes felújítása is, új útburkolattal, járdákkal, vízelvezetéssel, erre nettó 78 milliót fordítottak.

„Az Énekes utcában egy parkrész felfrissítése van folyamatban. A régi, kihasználatlan, töredezett betonfelületet váltják ki új, parki sétánnyal, fiatal növényekkel. Ehhez kapcsolódóan a Szövőgyár utcában egy közösségi tevékenységre alkalmas területet is kialakítanak, amelyhez az ott lakók véleményét, javaslatait, ötleteit várják majd. A vélemények összegyűjtését a terület képviselője segíti majd” – emelte ki az alpolgármester.

Ezt követően Pestújhelyen, a Törökszegfű téren folytatódik a munka, ahol egy kosárlabdapályát alakítanak ki új aszfaltburkolattal, padokkal, játszóeszközökkel.

A Nádastó park Szerencs utca felé eső részén volt két használaton kívüli dühöngő. Lakossági igény alapján ezek helyén ivókúttal felszerelt kutyafuttató épül, méghozzá külön a kistestű és külön a nagytestű kutyák számára.

A Kikötő Ifjúsági Sziget mellé tervezett Nemzedékek Parkjáról már többször olvashattak lapunk hasábjain is. Ennek a beruházásnak az első üteme idén megvalósul. A fejlesztés keretében parkrekonstrukciót végeznek, sétányokat alakítanak ki, mászófalat és graffitifalat telepítenek, mindezt 61,5 millió forint értékben.

Kerületi játszótereink fejlesztése évről évre visszatérő feladat. Idén kilenc megújítását tervezi az önkormányzat párakapuk, napvitorlák telepítésével, új játszóeszközök, pingpongasztalok kihelyezésével, a gumiburkolatok cseréjével.

Ugyancsak állandó feladat a parkolási gondok enyhítése, új parkolók építése, a régiek felújítása. A Cserba Elemér utcában 10 új parkolóállást már kialakítottak. Nyár közepére a Nyírpalota út 81–95. lakóépület mögött 28, a Mézeskalács téren 16, a Csobogós lakótelepen első ütemben 15 új parkoló épül. Erre a célra nettó 21 millió forint áll rendelkezésre.

Az újpalotai vásárcsarnokkal szemben, a Páskomliget utca 2–4. szám előtt folytatódik a közterület rendezése. A fejlesztés során – amely mintegy 10 millió forintból valósul meg – a régi aszfaltot új térkőburkolatra cserélik, cserjéket ültetnek, új hulladékgyűjtő edényeket és utcabútorokat helyeznek ki, a szabálytalan parkolás megakadályozására pedig parkolásgátlókat telepítenek.

„Ezeken kívül gyalogátkelőhely épül a Sződliget utca – Fő utca kereszteződésében. Az év második felében további új parkolók építését tervezzük, elsősorban Újpalotán, és több helyen a régi parkolók felújítását is tervbe vettük. Bízunk benne, hogy a beütemezett útfelújításokat sem kell elhalasztanunk. Ezek a Batthyány utcát, az Eötvös utcát, a Bocskai utcát és a Kemény István utcát érintenék” – sorolta Tóth Imre.

Mint megtudtuk, a járvány miatt az önkormányzati pályázatokat felfüggesztették, de a kerület vezetése abban bízik, hogy a későbbiekben ki tudják majd írni az önerős járdaépítési, a komposztáló- és esővízgyűjtő edényekre szóló, valamint a társasházi felújítási pályázatokat is.