Megéri a gyorshajtás?

Gyorsan rövidre is zárjuk a címben szereplő kérdést, a válasz: nem. Mégpedig több okból sem. Aki a megengedett sebességnél gyorsabban hajt, veszélyezteti nemcsak saját maga, de a környezetében közlekedők épségét is. Emellett autója többet fogyaszt, míg az az idő, amit megspórol a gázpedál vehemens nyomásával, elenyésző.

Fotó: XV Média, Nagy Botond

Fotó: XV Média, Nagy Botond

Az autópályán két szélsőséges vezetési stílussal találkozhatunk. Vannak a külső sávban „cammogók”, akik átlagosan 110 kilométer/órás sebességgel haladnak, és vannak a 150-nel a belső sávban döngetők, akik dudálással-villogással próbálják letolni a többieket.
Közülük, bármennyire is meglepőnek tűnik, üzemanyag-megtakarítási szempontból is az első kategóriához tartozóknak van igazuk, akik ilyen sebesség mellett 100 kilométerenként több mint 400 forintot spórolnak (1 liternyi üzemanyag a jelenlegi árakon), míg az időveszteségük csupán 3 perc a megengedett sebességgel közlekedőkhöz képest – tudtuk meg Czebe Sándor vezetésbiztonsági trénertől.
A szakember hozzáteszi: ezzel szemben a 150-nel száguldók mindössze 6-7 percet nyernek 100 kilométerenként, míg több mint 350 forintnyi veszteséggel számolhatnak a 130 kilométer/órával haladókkal szemben.
Úgy véljük, a számok önmagukért beszélnek. Ezek után – természetesen a biztonsági szempontokat is számba véve – mindenki eldöntheti, autópályán milyen sebességet ­választ.