Már beküldhetők az iskolai felmentési kérelmek az Oktatási Hivatalhoz

Illusztráció/Fotó: XV Média, Nagy Botond

Illusztráció/Fotó: XV Média, Nagy Botond

Már be lehet nyújtani az iskolai felmentési kérelmeket az Oktatási Hivatalhoz, a dokumentumok január végéig adhatók postára – közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi).

A kérelmeket az Oktatási Hivatal bírálja el. Azok a tanköteles korú gyermeket nevelő szülők, akik szeretnének egy év halasztást kérni a beiskolázás alól, már beadhatják kérelmüket, a dokumentumokat január 31-ig várják.

A kérelmek elbírálását pedagógiai szakértők végzik, akik mérlegelik a szülő kérelmében leírtakat és a gyermekkel foglalkozó szakemberek véleményét is.

A gyermek abban az évben, amelynek augusztus 31. napjáig a hatodik életévét betölti, tankötelessé válik – írja az oktatas.hu. Nem szükséges, hogy a szülő vagy a gyám kérelmezze a tankötelezettség halasztását az Oktatási Hivatalnál, ha az illetékes pedagógiai szakszolgálat szakértői bizottsága 2020. január 31-e előtt kiállított szakvéleménye szerint a gyermek maradjon további egy nevelési évig az óvodában. Ilyenkor az Oktatási Hivatalhoz benyújtott kérelem hiányában is további egy évig óvodás marad. A szülőnek viszont a szakértői bizottság szakvéleményét a gyermek óvodájában mielőbb be kell mutatnia.

Ha nincs szakvélemény, akkor az Oktatási Hivatalhoz lehet kérelmet benyújtani.

A kérelem benyújtásának szabályai:

  • A szülő vagy gyám a kérelmet kizárólag az Oktatási Hivatalhoz nyújthatja be, legkorábban 2020. január 1-jétől.
  • A kérelem benyújtására legkésőbb 2020. január 31-jéig van lehetősége a szülőnek vagy gyámnak. Azt a kérelmet, amelyen a postai bélyegzőn a feladás dátumaként 2020. január 31. szerepel, az Oktatási Hivatal még elbírálja, ám az azt követően postára adott kérelmeket nem fogadja be.
  • A szülő vagy gyám a kérelmet az Oktatási Hivatal honlapján kitöltött és kinyomtatott, aláírt vonalkódos adatlapon, papíralapon nyújthatja be.
  • A kérelmeket postai úton várják erre a címre: Oktatási Hivatal, Budapest 1982