Ma jár le a jelöltállítási határidő

Hétfő, március 5-én délután négy órakor lejár az ajánlásgyűjtési és jelöltállítási határidő az áprilisi országgyűlési választásra.

A választáson csak azok indulhatnak jelöltként, akiknek eddig az időpontig sikerült összegyűjteniük 500 érvényes ajánlást az ajánlóíveken, leadták azokat a választási bizottságnál és a testületek az ajánlások ellenőrzése után a jelöltet hivatalosan nyilvántartásba vették.
A hétfő délután négy órai határidőn túl beérkező ajánlásokat és jelentkezéseket a bizottságok már nem fogadhatják el.
Az ajánlásokat a bizottságok mellett működő irodáknak ellenőrizniük kell, erre három napjuk van. Azokat a jelölteket, akik közvetlenül a hétfő délutáni határidő előtt adták le ajánlásaikat, a választási bizottságok legkésőbb a bejelentést követő negyedik napon, azaz pénteken veszik nyilvántartásba.
A jelöltek bejelentését, illetve a választási bizottságok döntéseit a jelöltek nyilvántartásba vételéről a bizottságok mellett működő választási irodák rögzítik a választási informatikai rendszerben, és az adatok így jelennek meg a Nemzeti Választási Iroda (NVI) internetes tájékoztató oldalán, a www.valasztas.hu-n. Mindezek alapján tehát bár a határidő délután 4 órakor lejár, a www.valasztas.hu oldalon még egy ideig folyamatosan frissülnek a bejelentett, illetve nyilvántartásba vett jelöltek számára vonatkozó adatok.
Az NVI internetes tájékoztató oldala, a www.valasztas.hu szerint már több mint 1600 jelöltet jelentettek be, és közel 800-at már nyilvántartásba is vettek.