Ma is kedvelt ízek a régmúltból

A kocsonya minden európai nép konyhájában fellelhető hideg étel. A rezgős finomságról az első írásos emlékek a XIV. századból egy francia középkori konyháról szóló receptgyűjteményből származnak. A kocsonya hazánkat is meghódította, és ma már igazi hungarikumként emlegetjük.

Fotó: XV Média, Nagy Botond

Fotó: XV Média, Nagy Botond

Hogy pislogott-e a béka a miskolci kocsonyában vagy sem, mindmáig nem derült ki. Az viszont igen, hogy az idősebb korosztály kedvelt eledele a húsos fogás, melyet a sokadalmakon kívül a kocsmákban, vendéglőkben is feltálaltak. A kocsonyás lében hosszabban eltarthatók az ételek, hiszen a régi időkben nehézkesen lehetett tárolni a romlandó ételeket, hűtő helyet a pincébe rakták a finomságokat. Így kerülhetett a miskolci kocsonyába a béka, a humoros történet hamar elterjedt, és vele a szólás is.
Mindenesetre ma már Kocsonyafesztiválon hirdetik fantasztikus egészségügyi hatásait, hiszen erősíti az immunrendszert, elősegíti a kollagén termelődését és felszívódását, így nagyon jót tesz a bőr, a köröm egészségének is. Az elkészítése nem bonyolult, a titok a türelemben rejlik!

Kocsonya­recept
Hozzávalók 10 adaghoz:
4 darab sertésköröm
1 darab sertésfarok
1 kisebb füstölt csülök
sertésbőr
3 darab sárgarépa
2 darab fehérrépa
2 fej vöröshagyma
fokhagyma bőven
egész bors, só, babérlevél

Elkészítés
Hideg vízbe tesszük fel főni a húsokat, amikor felforr, a vizet leöntjük, és a húsokról is lemosunk minden fehérjekicsapódást, utána tiszta vízben ismét feltesszük főni. Majd a zöldségeket is hozzáadjuk. Fontos, hogy ezután nem forraljuk, csak körülbelül 80 fokon főzzük akár 6 órán át.
Amikor kész, a csontokat kiszedjük, elosztjuk a húst a tányérokba a zöldséggel, esetleg főtt tojást is rakunk hozzá, majd felöntjük a kocsonya szűrt, zsírtalanított levével. Hideg helyen megdermesztjük.