LMP: Fókuszban a szociális szféra  

A XV. kerületi költségvetés tervezetéről és a szociális dolgozók bérkiegészítéséről tartott sajtótájékoztatót február 16-án Szilvágyi László önkormányzati képviselő és Ungár Péter, az LMP országgyűlési képviselője.

Szilvágyi László elmondta: próbáltak egyensúlyi költségvetést kialakítani annak ellenére, hogy a kormány elvette a gépjárműadó bevételeket, megemelte másfélszeresére a szolidaritási hozzájárulást és az iparűzési adó egy részéből is nagyot harapott, mintegy 3-3,5 milliárd forintos lyukat ütve a helyi büdzsében. Hozzátette: a szociális kiadásokat és a szociális szférában dolgozók bérét szinten tudták tartani. 

Fotó: XVMÉDIA, Nagy Botond

Az LMP kiemelt célja, hogy a szociális szférában dolgozók juttatásait próbálják emelni, erről már Ungár Péter beszélt részletesen. “A koronavírus-járvány első hullámakor a korhttps://xvmedia.hu/video/lmp-sajtotajekoztato-2021-februar-16/mány nagyon helyesen megítélt 500 000 forint egyszeri bruttó bérkiegészítést az egészségügyi dolgozóknak. Ugyanakkor ezt elmulasztották megtenni a szociális szektorban. A 80 ezer szociális dolgozó bérkiegészítése 43 milliárd forintba került volna, ehhez képest a kormány szemrebbenés nélkül adott 53 milliárd forintot 2020 utolsó napjaiban látványsportok beruházásaira” – jegyezte meg az országgyűlési képviselő. 

Ungár Péter kitért arra, hogy fontos az önkormányzatok hozzáállása is, szerinte a XV. kerület sokat tesz a szociális széfárban dolgozókért, de az ő megbecsülésük, a fizetésük emelése a kormány feladata lenne. “Az ágazat munkavállalói a legrosszabbul kereső állami alkalmazottak, többségük a 178 ezer forintos garantált bérminimumot kapja. Ha ez nem változik, nagyobb lesz a munkaerőhiány, ami ahhoz vezethet, hogy még több idős, demens, fogyatékkal élő, illetve hajléktalan magyar nem jut majd megfelelő ellátáshoz” – nyomatékosította a képviselő.

Szilvágyi László megjegyezte: a XV. kerületi 2021. évi költségvetés tervezete a bevételkiesés, a kormányzati elvonás ellenére tartalmaz több, kisebb léptékű fejlesztést. A saját választókerületében, a 2-esben ilyen beruházás lesz több térrendezés, valamint elindul az 5-ös buszvégállomás átalakításának, illetve a Kossuth utcai rendelő felújításának a tervezése. Arról is nyilatkozott, hogy bízik abban, a pandémia végén az elvett források egy része visszakerül az önkormányzatokhoz, így azt javasolta, rögzítsék: a visszaadott források 75 százalékát fejlesztésekre kell költeni.

A sajtótájékoztatóról készül videónkat az alábbi linken láthatják: https://xvmedia.hu/video/lmp-sajtotajekoztato-2021-februar-16/