Létélmény

Újabb 12 perc, képkockák, melyek gondolkodásra késztetnek. Bár még csak a stábvetítés fázisában tekinthette meg szerkesztőségünk Tóth Barnabás legújabb filmjét, az Elmenetelt, így is számos kulisszatitkot tudtunk meg. A kerületi vetítésen a főszereplő Bálint András és Romsics Rozi jelen volt, de Baronits Gábor, aki a műtős fiút játssza, Kőporosy János hangmérnök, Pirisi László sem maradt otthon ez alkalomból. A Csokonai Művelődési Központ igazgatója, Tóth Lajos elmondta, a Rákospalotai Rövidfilmszemlére készült alkotások fesztiváldíjainak egy részét a művelődési központtal közös film elkészítésére kell fordítani. Tóth Barnabás forgatókönyve alapján, alacsony költségvetéssel így készült el az Elmenetel című kisfilm. A filmről a rendezőt, Tóth Barnabást kérdeztük.

Tóth Barnabás/Fotó: XV Média, Vargosz

Tóth Barnabás/Fotó: XV Média, Vargosz

– Nagy sikerű filmje, az Újratervezés az életet mutatja be pár percben. Az Elmenetel miben különbözik az Újratervezéstől?
– Az Elmenetel eredeti forgatókönyve megrendelésre született, a történet egy része ötletként merült fel először egy pályázat kapcsán, melyben a világvégét kellett 10 perces filmben megjeleníteni.
– Valószínűleg megoszlanak majd a vélemények a film cselekményéről. Mit gondol erről?
– Bár így lenne, hiszen ez azt jelentené, hogy sokan látták. Nem hiszek a nagy filmfesztiválok kultúrmisszionárius elvében, azonban producerként mindent meg kell tennem, hogy a film nyilvánosságot kapjon. Először a cannes-i fesztivált célozzuk meg, ahová bekerülni pusztán matematikai esély van. Idő­rend­ben utána a Velencei Nemzetközi Filmfesztivál következik, amely szintén jól hangzik, és tagadhatatlan, aki itt tartja meg premierjét, az biztos befutó.
– Mivel biztatja a hazai közönséget?
– Nyár végén, kora ősszel már kiderülnek az eredmények. Bár a rövidfilmek bemutatója körül nincs akkora hírverés, mint egy nagy alkotás esetében, azért remélhetőleg az Elmenetelt is vetítik majd valamelyik moziban. Az Újratervezésnél pedig megtapasztalhattuk, hogy az internetnek mekkora ereje van.