Látványos városgazdálkodás

Mint közismert, az önkormányzat 2019-es költségvetését február helyett októberben fogadta el a képviselő-testület. Emiatt a közterületeket érintő fejlesztések zöme áthúzódott az idei év első felére. Ezekről számolt be Benedekné Bagyinszki Márta, a Városgazdálkodási Főosztály vezetője.
A fenntartási, üzemeltetési feladatok, azaz a járdák, utak javítása, játszóterek, közterületi bútorok karbantartása, parkok gondozása tavaly is folyamatos volt, a fejlesztések azonban elmaradtak. Az enyhe télnek köszönhetően a már most megkezdhette a parkolók építését, a Veresegyházi utca Töltés utca és Árokhát út közötti szakaszának felújítását, és ütemezetten indulnak az egyéb közterületi fejlesztések is. A Veresegyházi utcában február 26-án kezdődött a kivitelezés, a munka várhatóan május 10-re fejeződik be – tudtuk meg a főosztályvezetőtől.
Megújul a Törökszegfű tér és az Énekes utca 19–35. körüli parkrész, valamint folytatódik a Vásárcsarnokkal szemközti terület korszerűsítése is a II. ütemmel. A térfejlesztések során új utcabútorokat és egyebek mellett sakktáblákat, pingpongasztalokat helyeznek ki, évelő növényekkel ültetik be az ágyásokat és felújítják a parki sétányok burkolt felületeit. Az önkormányzat finanszírozásával gyalogos-átkelőhely épül a Fő utca és Sződliget utca kereszteződésében. A környékbeliek által nagyon várt beruházás március közepén kezdődik el.
A parkolóépítési, -felújítási program keretében több helyszínen alakítanak ki gépkocsiállásokat. A Cserba Elemér utca 2–4. szám előtt március elején befejeződik 10 parkolóhely kialakítása. Márciusban a Nyírpalota út 81–95. mögötti téren 28 parkolóhely megújítását végzi el a Répszolg. A következő ütemben a Mézeskalács téren 16, majd a Csobogós utcai lakótelep területén 13 parkolóállást alakítanak ki a meglévő parkolók bővítésével. Gyakran felmerülő igény a meglévő parkolók esetében az állások elválasztásának a felfestése. Ennek eleget téve a Csobogós-lakótelepen áprilisban egy-egy parkolórész felfestését tervezik.
A Száraznád utcában a kutyatulajdonosok igényei, valamint az üzemeltetési és fenntarthatósági szempontok figyelembevételével, kis- és nagytermetű kutyák számára is jól használható, új kutyafuttató épül. A kutyafuttató zsilipes bejárattal, ivókúttal és modern játszóeszközökkel 2020 nyarától szolgálja majd kedvenceinket.
A Száraznád utca – Pattogós utca által határolt zöldterületen ütemezett fejlesztés veszi kezdetét a Nemzedékek parkja kialakítása érdekében. Az I. ütemben a Kikötő Ifjúsági Sziget környezetében indul a fejlesztés. A beruházás 2020. április eleje és augusztus vége között valósul meg.

Illusztráció: faültetés

Fasor-rekonstrukció kezdődik  a Sződliget utcában, ehhez folyamatban van a hatósági engedély beszerzése. Az időjárás függvényében – engedély alapján – márciusban a beteg fák eltávolítását követően új fasort ültetnek a Fő út és Pozsony utca között. A munkát a Répszolg kisebb szakaszokban végzi, hogy minél kevesebb fennakadást okozzon a jelentős forgalmú út használatában. Az út mentén fekvő ingatlanok megközelíthetősége folyamatosan biztosított lesz.
„A fentieken kívül még számos, a közterületet, játszótereket érintő fejlesztés veszi kezdetét már ez év első felében. Elfogadták az önkormányzat idei költségvetését, ami további fejlesztésekre biztosít forrást a kerület mindhárom részében” – mondta zárásként Benedekné Bagyinszki Márta.